Datum objave: 23. Siječanj 2015

Zastupnik Petar Baranović zatražio da se od divljanja švicarskog franka zaštite i obrtnici!

Diana Ferić
Diana Ferić

Dužnici u švicarcima nakratko mogu odahnuti. Sabor je većinom glasova prihvatio konačan prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na godinu dana, i to za sve kredite u švicarcima, bez limita i neovisno o vrsti kredita. Naime, u zadnji čas Vlada je intervenirala amandmanom kojim se ukida limit zaduženja do milijun kuna. HDZ amandman nije podržao, o zakonu nije ni glasovao, a većina oporbenih zastupnika upozorila je da se njime ne štite poljoprivrednici i gospodarstvenici, prenosimo  s portala Republika.eu.  Zastupnik reformista, Šibenčanin  Petar Baranovvić ukazao je da je  taj zakon  nepošten prema obrtnicima. „Nadasve je neprihvatljivo da obrtnike i ovaj put ostavljamo na brisanom prostoru, da ne primjenjujemo ovaj zaštitni mehanizam i na njih koji za svoje osnovno sredstvo i svoje poslovanje, za kredite koji su podigli za rad, a ne za luksuz, da smo te ljude ostavili bez zaštite i da će oni konzekventno odredbama Zakona o obrtu jamčiti svojom imovinom za neplaćene kredite u švicarcima".

S ovim amandmanom htjelo se obuhvatiti sve kredite neovisno o iznosu. Budući da Zakon o potrošačkom kreditiranju, limitira iznos do milijun kuna, a budući da je valutni šok pogodio sve korisnike kredita, onda bi se dogodilo da nekom npr. odobren kredit 999,999 kuna se primjenjuje, a onome od milijun i jednom kunom da se na njega ne odnosi", rekao je ministar financija Boris Lalovac

No diskriminacije ima, složili su se gotovo svi oporbeni klubovi. Novi zakon ne štiti obtnike ni gospodarstvnike. Laburist Dragutin Lesar koji je zatražio odgodu glasovanja smatra kako je predloženi model nedorečen, površan i nepravedan

HDSSB zakon podržava, u amandmanu su suzdržani. Limit na kredit je potreban, upozorava Dražen Đurović i objašnjava:


"Mislimo da je milijun kuna bila dostatna razumna mjera kupovine nekretnine, rješavanju stambenog problema i slično, ali ne osjećamo potrebu da se mi u ovom kriznom trenutku uključimo i podupremo mjeru i više nema limita. Znači da mi preuzimamo odgovornost u ime hrvatskih poreznih obveznika, jer banke već najavljuju tužbu, da ćemo pokriti troškove kredita nečijih jahti, vila apartmana i slično", rekao je Đurović. Najglasnija bila je, očekivano, Hrvatska demokratska zajednica. HDZ je tražio da se zakon povuče, očekuju navalu ustavnih i drugih tužbi, a Ivan Šuker ponavlja:


"Nismo uopće uzeli socijalne aspekte, a što je ključno. Nismo uzeli ono što je u Hrvatskoj u ovom trenutku vrlo bitno, zaštita poduzetnika, koji su ušli, napravili dobar posao i zbog svega ovog skupa što se događa sa švicarcima su u problemima i na kraju ovaj zakon uopće ne govori o građanima i gospodarstvenicima koji su uzeli kredite u eurima", rekao je Šuker. 

Najjača oporbena stranka glasovala je protiv amandmana. O Zakonu nisu glasovali jer je predsjednik SaboraJosip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor izjasni o njihovu prijedlogu o moratoriju na 90 dana dok se ne iznađe rješenje za švicarac, te da se na jednak način tretiraju krediti u eurima. Nakon kraće stranke Šuker je zagrmio, a Lesar mu odgovorio:

"Da li je stvarno nama u interesu da se borimo za interese hrvatskih građana ili smo tu da promoviramo velike vođe?", pitao je Šuker. "Kolega Šuker, vaše nezadovoljstvo glasovanjem neka ostane vaše nezadovoljstvo. Pravo je da glasuju u skladu sa svojim političkim stajalištima i bilo koga zbog toga prozivati nije korektno", odgovorio mu je Leko. Zakon je na kraju usvojen sa 85 glasova za, te jednim protiv i jednim suzdržanim.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti