Datum objave: 22. Siječanj 2015

Stigla potvrda:Šibenski studij energetike u Mreži visokih učilišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Agencija za znanost i visoko obrazovanje donijela je pozitivno Mišljenje o opravdanosti javnog financiranja dislociranog preddiplomskog sveučilišnog studijskog programa "Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora" u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, uz sudjelovanje sveučilišnih sastavnica: Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, priopćili su danas iz gradske uprave  Šibenika.


"Nebrojeno puta sam kazao koliko je ovaj projekt važan za Šibenik i njegovu budućnost. Ostanak mladih ljudi, ali i dolazak studenata iz drugih sredina u naš grad, stvaranje pretpostavki za osnivanje šibenskog sveučilišta uz razvoj još dodatna dva studija: marikulture i zaštite okoliša. Ovo su izvrsne vijesti; što reći, nego da sam presretan, " kazao je gradonačelnik Željko Burić.


Naime, mišljenje je doneseno na temelju Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju i Pravilnika o sadržaju dopusnice, te uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, izvođenje studijskog programa i reakreditaciju visokih učilišta.


Kako stoji u obrazloženju navedenog Mišljenja, na temelju podataka iz Studije izvođenja predloženog studijskog programa, napravljen je izračun radi utvrđivanja usklađenosti predloženog studijskog programa sa strateškim dokumentom Mreža visokih učilišta. Mrežom je određeno devetnaest kriterija koji utječu na ukupnu ocjenu, a od kojih su četiri kriterija ujedno i eliminatorna kriterija: opterećenje nastavnika, omjer studenata i nastavnika, pokrivenost nastave vlastitim kadrom i prostor po studentu. Na temelju izračuna dobivenog po kriterijima određenim u Mreži visokih učilišta, Agencija je utvrdila kako je predloženi studijski program u skladu sa strateškim dokumentom mreže.

Iz kategorije: Vijesti