Datum objave: 20. Siječanj 2015

Glazbi i Kolu gradska vlast vraća 110 000 kuna u proračunu, gradonačelnik priznao grešku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska narodna glazba i Pjevačko društvo Kolo dobit će kod prvog rebalansa proračuna Grada Šibenika natrag  40 posto sredstava  koja su im bila uskraćena u ovogodišnjem proračunu  tako da će dotacija biti jednaka kao i lani. To je predstavnicima Glazbe obećao šibenski gradonačelnik Željko Burić na današnjem sastanku koji su oni inicirali ne slažući se s umanjenjem novca. Dogovoreno je i da će Grad Šibenik financirati popravak krova u zgradi u kojoj  živi maestro Damir Marušić jer krov prokišnjava. To je Grad stajati 90 000 kuna. Gradonačelnik  Burić priznao je glazbarima da je  smanjenje dotacije iz proračuna njima i Kolu bila pogreška.

„ Šibenska narodna glazba i Kolo prepoznatljive su gradske institucije, čiji rad cijenimo i podržavamo, te će im uskraćena sredstva biti vraćena prilikom kreiranja rebalansa proračuna. Uz sredstva koja Gradska uprava izdvaja za financiranje ovog najstarijeg šibenskog društva, glazbi se svake godine kupi po jedan novi  instrument, a potpisan je i ugovor o sanaciji krovišta gradskog stana, u iznosu od 90.000,00 kuna, koji je ustupljen Glazbi. “, kazao  je gradonačelnik Željko Burić, uputivši apel i svima koji žive i rade u gradu, eventualnim sponzorima da imaju sluha za potrebe naših glazbara i kolaša.

Predsjednik Šibenske narodne glazbe Darko Gulin, koji je prošli tjedan u znak protesta zbog smanjenja sredstava podnio ostavku, izrazio je zadovoljstvo ishodom razgovora i brzinom rješenja problema u kojem se glazba našla.

„ Šibenska narodna glazba postoji već 167 godina, a nekad je bila i jedino šibensko društvo. Značajna stavka u troškovima glazbe je mala škola koja obuhvaća poduku mladih članova te financira tri učitelja glazbe. Glazbeni fond obuhvaća oko 100 instrumenata, a  puhački instrumenti su takve naravi da s godinama gube kvalitetu zvuka te ih je nužno mijenjati. Dom glazbe je u lošem stanju i redovito smo ulagali u održavanje tih prostora, no veseli nas da se i tom problemu nazire kraj.“, zaključio je Gulin.

Tijekom razgovora u Uredu gradonačelnika dogovoreno je i da će se Šibenska narodna glazba okrenuti i fondovima Europske unije kao mogućem izvoru financiranja, u čemu će im Gradska uprava, tj. ured namijenjen edukaciji o EU fondovima biti podrška.Darko Gulin, dugogodišnji predsjednik Šibenske glazbe je nedavno podnio ostavku na tu funkciju nakon što su ostali bez planiranih proračunskih sredstava, a novinarima je danas kazao da još razmišlja o tome hoće li ostati pri tome ili će povući ostavku.

 

Iz kategorije: Vijesti