Datum objave: 28. Prosinac 2014

DIP: Tjesna pobjeda Ive Josipovića, u drugi krug ušli on i Kolinda Grabar Kitarović

Diana Ferić
Diana Ferić

Državno izborno povjerenstvo u 22.55 sata objavilo je kako Ivo Josipović vodi s 38,49 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović ima 37,17, Ivan Vilibor Sinčić 16,44, a Milan Kujundžić 6,29 posto. Potpora Ivi Josipoviću bilježi lagan pad, a Kolinda Grabar Kitarović lagano raste s novim rezultatima, piše tportal.

Bitno je napomenuti kako je do 22.55 obrađeno 99,78 posto biračkih mjesta. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kazao je kako će se zadnje biračko mjesto zatvoriti u četiri sata ujutro i to ono u Los Angelesu. Ukupna izlaznost je 47,1 posto. Nevažećih je 1,61 posto glasačkih listića.

Za Josipovića je glasalo 687.083 birača tj. 38,50 posto. Kolinda Grabar Kitarović dobila je 663.528 glasova tj. 37,17 posto dok je Ivan Vilibor Sinčić osvojio 293.404 glasova tj. 16,44 posto. Za Milana Kujundžića glasalo je 112.296 birača tj. 6,28 posto.

U većini županija vodi Kolinda Grabar Kitarović. Josipović vodi u sjevernim županijama: Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji. Josipović je u vodstvu i u Primorsko-goranskoj te u Istarskoj županiji. Ondje je na drugom mjestu Ivan Vilibor Sinčić s osvojenih više od 20 posto.

U Zagrebu vodi Josipović s nešto manje od 40 posto dok je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović osvojila gotovo 36 posto glasova. U Splitu također vodi Josipović s 36,60, a Grabar Kitarović ima 32,68 posto. U Rijeci je aktualni predsjednik osvojio 51,32 posto, a Kolinda 26,90. U Osijeku je također Josipović u vodstvu s 36,82 posto glasova dok je Grabar Kitarović osvojila 36,29 posto.

Prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a na temelju 91,11 posto obrađenih listića, u inozemstvu uvjerljivo vodi Kolinda Grabar Kitarović sa 76,72 posto. Slijedi Ivo Josipović s 11,79, 7,95 posto glasova je dobio Milan Kujundžić, a posljednji je Ivan Sinčić s 3,13 posto.

 

 
 
Objavljeno ranije:Prema prvim nepotpunim i neslužbenim rezultatima koje je DIP objavio u 20 sati najviše glasova na predsjedničkim izborima dobio je Ivo Josipović - 42,63 posto. Slijede Kolinda Grabar Kitarović sa 34,13 posto, Ivan Sinčić 16,93 te Milan Kujundžić sa 4,87 posto glasova. Obrađeno je oko 20 posto biračkih mjesta, prenosi HRT.

 

U svojim prvim reakcijama na izlazne ankete iz stožera Kolinde Grabar Kitarović izrazili su uvjerenost uvjereni su da će njihova kandidatkinja osvojiti više glasova od Ive Josipovića. Kažu da je njihovo biračko tijelo konzervativno i da nije sklono anketiranju. U prilog im, dodaju, ide i vrijeme koje nije spriječilo njihove disciplinirane glasače da izađu na izbore. U izbornom stožeruMilana Kujundžića su uvjereni da će kad pristignu prvi rezultati, omjer snaga biti drugačiji. Međutim neki poručuju kako je ovakav rezultat dogovoren ranije na nekom drugom mjestu. U stožeru Ivana Sinčića kažu kako su očekivali oko 10 posto. Aktivisti 'Živog zida najavljuju i izlazak na parlamentarne izbore.

Budite uz HRT-ovu specijalnu emisiju. Možete komentirati razvoj situacije putem Twittera. Vaše tvitove uz hashtag #izboriprh objavljujemo uživo na Twitter wallu u studiju. Budite uz @HRTizbori!

Državno izborno povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate

 
 
 
Objavljeno ranije:Ivo Josipović je prema izlaznim anketama dobio  38,9 posto,  a Kolinda Grabar Kotarović s 38,1 posto, glasova. Treći  je Ivan Vilibor Sinčić sa15,6 posto, a posljednji Milan Kujundžić sa 5,7 posto, pokazuje izlazna anketa koju je proveo Ipsos Puls za Novu TV prenosimo s tportala. Birališta su zatvorena u 19 sati, a prve rezultate Državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati već od 20 sati.

 

Nevažećih listića, prema izlaznoj anketi, bilo je 1,6 posto. Odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg. Do 16.30 sati glasovalo je više od 1,2 milijuna birača, odnosno njih 36,36 posto. Prije pet godina odaziv je bio 33 posto. Najveći odaziv danas je zabilježen u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji - u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavio je DIP.

Predsjednik Ivo Josipović glasovao je na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, rekavši da ima 'jako dobar osjećaj'. 'Očekujem pobjedu, što bih drugo', rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite, dodajući da bi, naravno, 'volio da to bude u prvom krugu'. Odmah po objavi izlaznih anketa, šefica njegovog Izbornog stožeraTamara Obradović Mazal rekla je da će biti interesantno vidjeti gdje će se preliti glasovi Ivana Sinčića. 'Ako idemo u drugi krug, s aktivnostima nastavljamo dalje', kazala je za HTV Obradović Mazal. Komentirala je Sinčićev odličan rezultat, kazavši kako je teško ocijeniti čije je glasove uzeo. 'On je definitivno iznenađenje ovih izbora, 15 posto je respektabilan rezultat', kazala je.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović glasovala je na biračkom mjestu u Bauerovoj ulici u Zagrebu. Izrazila je nadu će izbori proteći u demokratskom ozračju, a na novinarsko pitanje po kojem je 'kriteriju odabrala kandidata' za kojega je glasovala, rekla je kako je izabrala - po programu. 'Po programu za bolju Hrvatsku, naravno', naglasila je Grabar Kitarović. Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak izjavila je za N1 kako su u HDZ-u zadovoljni rezultatima. 'Razlika koja se spominjala u anketama je bila 11-12 posto, vidite kakva je danas. Građani su bez obzira na vrijeme pokazali da im je stalo do promjene... Razlika će biti u korist Kolinde Grabar Kitarović. Mislim da će u drugom krugu doprijeti poruke Kitarović i do onih koji sada nisu glasali za nju', rekla je Glavak.

Predsjednički kandidat 'Živog zida' Ivan Sinčić glasovao je na biračkom mjestu u karlovačkom predgrađu Velika Jelsa, te je tom prilikom izrazio očekivanje da cijeli jedan novi sloj ljudi povrati povjerenje u politiku. 'Svaki rezultat je čudo za nas, to je jedna sjajna povjeda', rekao je Sinčić po objavi izlaznih anketa. Dodao je da će ovaj kapital iskoristiti na parlamentarnim izborima. 'Mediji su me ignorirali dok nisam predao potpise', rekao je Sinčić, koji smatra da bi u suprotnom dobio još više glasova.

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku,Milan Kujundžić glasovao je u Markuševcu, a novinarima je izjavio kako vjeruje da su Hrvati shvatili da sami moraju odlučiti, i da nitko drugi neće u njihovo ime mijenjati Hrvatsku nabolje. Izlaznost će reći sve o tome što Hrvati žele, ocijenio je. Kujundžić je napomenuo da očekuje veliku izlaznost, iako se, kako je rekao, vrijeme malo poremetilo. 'Nećemo se pouzdavati u izlazne ankete. Duboko vjerujemo da je hrvatski narod odlučio da dođe do promjene na Pantovčaku, ako ne u prvom, a onda u drugom drugu', rekao je Kujundžićev glasnogovornik Ivan Hrstić.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti