Datum objave: 19. Prosinac 2014

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA:Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica kao hrvatska Mikena

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Ako je fra Luje Marun Bribirsku  Glavicu nazvao našom Trojom onda bismo mogli reći da je Velika Mrdakovicu hrvtska Mikenom, kazao je danas za obilaska tog arheološkog lokaliteta Toni Brajković, viši kustos Muzeja grada Šibenika koji je počeo  istraživati taj arheološki lokalitet i vodi radove na njemu. Danas je s njegovim značajem i svim što je do sada otkriveno  izravno upoznao šibensko – kninskog župana Gorana  Pauka i gradonačelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev, a na tom je vrijednom lokalitetu održana i konferencija za novinare. Taj se lokalkitet u zaleđu Vodica uređuje kao arheološki park u sklopu projekta HERA – "Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom". 

Riječ je velikom zahvatu uređenja tri odvojena arheološka lokaliteta - liburnsko-rimskog naselja na samom tjemenu brda, nekropole na padini i rimske cisterne u podnožju koji će biti čprezentirani kao cjelina. Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je da osim što se projekt realizira na području naše županije sufinancira se sredstvima iz fondova EU, a najveći doprinos je promocija naše županije jer bi Velika Mrdakovica trebala ponijeti prestižan znak HERA destinacije i kao takva biti upisana u europske turističke karte kao lokalitet posebno vrijedan posjeta. 

„Provedbom ovog projekta doprinijet će se boljem razumijevanju pojma kulturnog turizma i njegov doprinos gospodarstvu naše županije. Veliki projekti koji su do sada realizirani u Šibeniku, Skradinu, projekti NP Krka te planovi i projekti Drniša i Knina sigurno će potaknuti razvoj jedne od 12 kulturnih ruta koji su predviđeni projektom HERA.“, istaknuo je župan.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev zahvalila je Županiji koja je Veliku Mrdakovicu aplicirala na EU fondove i Muzeju grada Šibenika, kojem su povjerena arheološka istraživanja na lokalitetu liburnsko-rimskog naselja Velike Mrdakovice pod vodstvom višeg kustosa Tonija Brajkovića.

„Uređenje ovog jedinstvenog arheološkog parka uvelike će doprinijeti kulturno-turističkoj ponudi grada Vodica i cijele Šibensko-kninske županije“, naglasila je gradonačelnica Vodica.

Radovi su započeli u rujnu ove godine i napreduju vrlo brzo. Projektom je obuhvaćeno arheološko iskopavanje, konzervacija nađenog materijala, uređenje pristupnih puteva, postavljanje solarne rasvjete, informativno-turističkih tabli i teleskopa na kovanice.

HERA je strateški projekt financiran iz IPA programa Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013, u kojem Šibensko-kninska županija sudjeluje kao projektni partner. Nositelj projekta je Zadarska županija, a u projektu sudjeluje 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

Ukupni budžet projekta HERA iznosi 8.842.602,24 €. Raspoloživi budžet za Šibensko-kninsku županiju iznosi 272.108,87 €, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa a 15% osigurala je Šibensko-kninska županija kao jedan od partnera na projektu.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti