Datum objave: 06. Studeni 2014

Šibenik ispunio svoje:Potpisan ugovor s 20 pomoćnika u nastavi, država kasni za još osmero

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik osigurao je sredstva za 20 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, najvećim djelom iz sredstava Europske unije, a manjim djelom iz proračuna i svi oni dobili su danas ugovore. Ako i država ispuni svoje preuzete obveze i potpiše ugovore s osam asistenata koji su angažirani posredstvom udruge Kamenčići onda će sva djeca s teškoćama u Gradu Šibeniku, kojima je to potrebno, imati pomoćnike u nastavi, za razliku od mnogih drugih gradova u kojima to nije slučaj što je postao i nacionalni problem.

„Meni je ovo jedan od najdražih uspješno realiziranih projekata Grada Šibenika jer smo ovim mladim ljudima, koji imaju nevjerojatnu želju da iskreno pomognu djeci kojima je pomoć potrebna, omogućili da rade. Drugo, omogućili smo povezivanje s udrugama koje se bave tako plemenitim poslom kao što je Udruga Kamenčići, koja brine o djeci s posebnim potrebama. Elan s kojim je radio voditelj projekta Mario Kursan, moj zamjenik Nikica Penđer i naš Odjel za društvene djelatnosti kao koordinator cijele priče čini me ponosnim na cjelokupni projekt“, poručio je gradonačelnik Željko Burić i zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu.

Voditelj projekta Mario Kursan pojasnio je kriterije i tijek izbornog procesa za pomoćnike. „Čak 179 kandidata se javilo na natječaj, a kroz krugove selekcije na kraju smo razgovarali s njih 46. Sa svakim od njih smo popričali kako bi odabrali najbolje koji su danas tu s nama. Kriteriji, kojima se vodio Odbor za selekciju kandidata, odnosili su se, pored općih, i na posebne uvjete; naime prednost su imali kandidati koji su završili studij na rehabilitacijsko-edukacijskom fakultetu, odnosno studije koji im omogućuju rad u školama, a posebice oni kandidati koji imaju iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju.“, zaključio je Kursan. Među odabranima najviše je nastavnika ki profesora, a svi već imaju iskustvo rada s djecom s teškoćama što je i bilo presudno kod odabira.

Pomoćnici u nastavi zarađivat će mjesečno između 2 000 i 3000 kuna, što je malo kada se zna koliko odgovornost preuzimaju no svi oni ističu kako ih je osim toga što nisu našli posla u struci motiviralo i to da pomažu djeci. Jedna od njih, nastavnica razredne nastave Lora Stamenković kazal nam je kako je vrlo sretna što je dobila taj posao i kako će ostati u njemu do kraja pa i ako joj se pruži šansa da se zaposli kao učiteljica. Njezin kolegica Josipa Nimac istaknula je kako novac nije motiv za prihvaćanje ovog posla nego zadovoljstvo da ne sjediš kući i k tomu još pomažeš djeci.

Zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer naglasio je kako je Grad Šibenik dodatno osigurao sredstva za još četvero pomoćnika, te pojasnio „Za vrijeme dok je natječaj za pomoćnike bio raspisan i otvoren, nismo imali kompletiranu dokumentaciju za četvero djece. Naravno da ih nismo radi toga isključili iz projekta već naprotiv, osigurali smo dodatna sredstva iz Proračuna Grada Šibenika. Koristim prigodu kako bih zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu“

U ime udruge „Kamenčići“ o projektu je govorila Maja Juras, koja je naglasila kako je glavni cilj prijavljivanja Udruge da sva djeca s poteškoćama dobiju asistenciju koja im je potrebna. Nadležno ministarstvo je prihvatilo osam kandidata koji su izabrani u projektu z koji su se prijavili „ Kamenčići“, ali još nije osiguralo uvjete da počnu raditi s odabranom djecom.

Iz kategorije: Vijesti