Nedjelja, 02 Studeni 2014 20:22

Danas obilježavamo 70. obljetnicu oslobođenja Šibenika od fašista

Napisala: 
Danas obilježavamo 70. obljetnicu oslobođenja Šibenika od fašista

Prije 70. godina, 3. studenog 1944. godine oslobođen je Šibenik od fašista. Danas se tom datumu službeno ne pridaje previše značaja unatoč tomu što su i Hrvatska i cijela Europa utemeljene upravo na nasadima antifašista, ali i tomu što su žitelji Šibenika i šibenskog područja masovno sudjelovali u antifašističkoj borbi. Šibenik je, kao i u Domovinskom ratu u narodnooslobodilačkoj borbi i pružanju otpora fašističkim okupatorima. Prilikom oslobođenja Šibenika nije bilo gotovo nikakve borbe, a sve snage antifašisti su usmjerili na Knin gdje je vođenja jedna od najvećih bitaka 2. Svjetskog rata koja je trajala oko mjesec dana.

U nekadašnjoj općini Šibenik je prije 2. Svjetskog rata živjelo nešto više od 37.000 stanovnika, ali je tijekom 1944. taj broj pao na oko 16.000, a u samom gradu je ostalo samo 6.000 stanovnika. U NOB – u aktivno je sudjelovalo 12 posto stanovništva, do kraja rata i oslobođenja taj se broj popeo se na 21 posto, a kada se tom broju pribroje osobe koje su zbog pripadnosti Narodno oslobodilačkom pokretu odvedene u zatvore i logore, onda je u antifašističku borbu bilo uključeno čak 35 posto stanovnika bivše općine Šibenik.Poginulo ih je više od 4 500. Narodnim herojima su proglašeni ovi borci iz Šibenika: Slobodan Macura Bondo, Vladimir Peran, Miro Višić, Mate Staničić, Dinko Šurkalo, Nikola Sekulić Bunko, Ljubo Truta.

 
 
 
 

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!