Datum objave: 28. Listopad 2014

Kako su Stipe Petrina i Nediljko Dujić "osvježili" sjednicu Županijske skupštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina nije na današnjoj sjednici Skupštine Šibensko - kninske županije izveo ništa  izvan skupštine procedure, iako  se prije sjednice "šuškalo" o tome kako nešto sprema, ali je u svakom slučaju  svojim izjavama "začinio" i  današnju sjednicu, jednako kao i predsjednik Skupštine Nedjeljo Dujić svojim  ležernim, duhovitim i britkim primjedbama na  Petrinine istupe. Promjena njegove retorike i omekšani način vođenja sjednice bili su više nego bio očitije više nego očit. U sve to povremeno se  uključivao i župan  kojem je Petrina opet spominjao "stare grijehe"  u vezi s njegovim oduzimanjem mandata, spominjao je i nacističke metode vladanja no župan se nije dao isprovocirati. Dapače pokušao je u polemiku unijeti prijateljsku notu oslovljavajući Petrinu sa Stipe i govoreći mu "ti".

Stipe Petrina najprije je očitao bukvicu Županu i županijskoj  upravi kako su rastrošni, ali je nije bio blaži niti prema kolegama vijećnicima zaključivši da ih ništa bitno ne zanima osim vijećničke naknade, i da se ponašaju prema onoj  Kranjčevićevoj da je "najlakše biti poslušno pseto".Osvrnuo se naime na reviziju poslovanja Županije u prošloj godini koja, primijetio je, vijećnike uopće ne zanima, a on iz nje iščitava rastrošnost županijske vlasti. " Za izdatke i rashode utrošene je 22 posto proračuna, za materijalne izdatke otišlo je 48 milijuna kuna ili 39,8 posto proračuna i još  oko 12 posto proračuna  na rashode  za nabavu nefinancijske imovine.  Trebali bi se ugledati  na jednu općinu u ovoj Županiji koja se nalazi 30 kilometara južno od Šibenika, a u kojoj je situacija sasvim drukčija.  U njoj  ti rashodi iznose  svega 24 posto općinskog proračuna i to je domaćinsko ponašanje.Da se vi tako ponašate uštedjeli biste 91 milijun kuna. Tada biste imali više od investitora koji primjerice grade turistički  kompleks na Kulinama i mogli bismo to i samo graditi", kazao je Petrina pitajući župana hoće li se  racionalnije i štedljivije ponašati u  projekciji proračuna za 2015. godinu".

Župan mu je odgovorio da se tako uvijek ponašaju pa će i nastaviti, a  spočitnuo mu je da miješa "kruške i jabuke" i da ne može uspoređivati proračun Općine Primošten na koju je mislio i županijski proračun koji ima 43 korisnika i  62 milijuna kuna decentraliziranih sredstava koje dobiva od države za točno određene namjene.

Petrina se obrušio i na županijski Ured za korištenje prostora  navodeći primjer građevinske dozvole koju su, kazao je, izdali, jednom  investitoru u Primoštenu s kojim je Općina u sporu, za teren koji je djelom i u općinskom vlasništvu. Upitao je Semiru Škugor, pročelnicu tog ureda da mu decidirano odgovori  može li se izdati građevinska dozvola za parcelu na kojoj nisu riješeni imovinsko pravni odnosi. Naveo je i da taj investitor po Primoštenu priča kako on može što hoće jer da je "kupio sve zaposlenike u tom uredu". Istaknuo je i kako je o svemu pisano obavijestio  taj Ured, ali da njega, za razliku od  tog investitora  nisu pozvali na razgovor.

Semira Škugor je zamjerila Petrini da skupštinsku govornicu koristi za međusobne obračune. Kazala je kako je njezi ured izdao uvjete građenja tom investitoru  prema sudskoj presudi, kako je mislio da treba, a da uvijek postoji drugostupanjski organ koji može to preispitati i da je to jedini pravi put. "Uz to vrlo je opasno iznositi  paušalne optužbe  o potkupljenosti službenika. To treba dokazati, a i za to postoje zakonski načini", istaknula je Semira Škugor.

Iz kategorije: Vijesti