Datum objave: 23. Listopad 2014

Nije se odustalo da se Šibenik sa Splitom kandidira za prijestolnicu europske kulture 2020.

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik nije odustao od zajedničke kandidature sa Splitom i još nekim drugim dalmatinskim gradovima za prijestolnicu europske kulture 2020. godine, ali budući da su u Splitu s tim zastalo čeka se razvoj događaja, potvrdila je Mirjana Žurić, pročelnica gradskog ureda za društvene djelatnosti, ali je upozorila i da taj projekt podrazumijeva velike troškove.

Bio je to njezin dogovor na upit nezavisnog vijećnika dr Ive Blaće koji se, iznoseći stav skupine građana, založio za kandidaturu Šibenika. „ Ne samo da za to Šibenik ima niz preduvjeta nego bi nam to bio dobar način za promociju i skretanje pažnje cijele europske javnosti šo bi nam pomoglo i kod dobivanja sredstava iz EU fondova. Osim toga to bi značilo i izradu plana kulturnih aktivnosti za naredno razdoblje čime bi se Šibenik i dodatni isprofilirao kao kulturna destinacija“, kazao je Blaće koji je primijetio kako su brojni gradovi u Hrvatskoj i veći i manji – Rijeka, Varaždin, Osijek, Đakovo već istaknuli svoje kandidature.
Inicijalni sastanak povezivanje niza gradova u Dalmaciji na čelu sa Splitom za isticanje zajedničke kandidature održan je još 2012. godine u susjednom Splitu. U međuvremenu je Grad Šibenik izradio i svojevrsni elaborat sa kulturnim vrijednostima, znamenitostima i ličnostima koji mu daju prepoznatljivost, ali je sve stalo.

„Ja sam sudjelovala n nekoliko skupova o tom projektu na kojima je upozoreno i na njegovu drugu stranu, na to da to iziskuje ogromne troškove koji se na kraju toliko ne isplate. Najbolji primjer je Maribor koji je proglašen i koji je potrošio veliki novac, a nije im se baš isplatilo“, kazala je Mirjana Žurić. a elaborat o šibenskim kulturno – povijesnim znamenitostima koji, pišu iz Grada Šibenika, sadrži sve elemente šibenske kulturne baštine i prepoznatljivosti, kulturne manifestacije te slavne osobe koje su ostavile traga u šibenskoj povijesti do danas, sastavljen za potrebe kandidature, dostavljen je Odboru za kandidaturu Grada Splita početkom prošle godine.

Iz kategorije: Vijesti