Datum objave: 22. Listopad 2014

Predsjednik HGK političarima:Stanje gospodarstva je crno, prestanite se gledati "preko nišana"

Diana Ferić
Diana Ferić

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore upozorio je na današnjoj sjednici gospodarskog vijeća Šibenik na krajnje „crnu“ sliku hrvatskog gospodarstva, po kojoj je Hrvatska uz Grčku najlošije među zemljama Europske unije, ali je aludirao i na političke podijele koje tomu pridonose . „Apeliram da se, vojnim rječnikom rečeno, političke opcije u Hrvatskoj prestanu gledati preko nišana“, kazao je.

Istaknuo je kako je hrvatsko gospodarstvo je i dalje u dubokoj recesiji. Šestu godinu za redom, dok se ostale zemlje EU oporavljaju. Uz Grčku jedina smo zemlja koja i dalje bilježi negativni trend u gospodarstvu. Imamo neodgovarajuću makroekonomsku politiku. Javni dug nam je porastao na 68 posto brutodruštvenog proizvoda . Na zadnjem mjestu smo po iskorištenosti sredstava iz Europske unije. „Na raspolaganju smo imali 10 milijuna eura od Europske unije, a iskoristili smo svega 22 posto. Po tome smo na zadnjem mjestu, a država koja je pretposljednja iskoristila je oko 40 posto što dodatno pokazuje koliko smo zakazali u povlačenju tih sredstava“, istaknuo  je.

Po njegovom mišljenju izlaz je u kombinaciji dubinskih, strateških reforma i kratkoročnih taktičnih mjera koje u Hrvatskoj ne vidi te u jačanju izvoza, poljoprivrede i turizma, ali i u konzistentnoj poreznoj politici.
Osvrnuo se i na prijedloge ukidanja obavezne naknade za HGKkako bi se rasteretilo gospodarstvo. „ To nema veze s rasterećenjem gospodarstva nego je to pokušaj udara na nezavisnost HGK. U našim redovima nema mjesta ni za koju politiku već samo za gospodarsku politiku“, kazao je navodeći kako se unazad nekoliko mjeseci ponašaju racionalno. Smanjili su broj zaposlenih b s 630 na 470, a prihode od članarine prepolovili.

 

Iz kategorije: Vijesti