Datum objave: 17. Listopad 2014

Pogledajte liste projekata koji bi trebali donijeti radna mjesta u Šibenko - kninskoj županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo dvije milijarde kuna planiraju do 2020. godine uložiti u projekte unapređenja znanja i razvoja ljudskih potencijala Šibensko – kninska županija te gradovi, općine, škole, ustanove i nevladine organizacije na njenom području, prema Akcijskom planu upravljanja ljudskim potencijalima. No, kako je primjetio i podžupan Zoran Smolić veliki dio tih projekata odnosi se, kako on kažem hardver, a to znači objekte i zgrade, a puno manje na softver, na kreativne programe. Među prijavljenim programima ima i onih neobičnih  poput Projekta očuvanja vrijednosti seoskog življenja, PZ Orlovače  ili pak Rehabilitacijskog centar za lovce za branitelje oboljele od PTSP-a! Jednako  je neobičan i projekt  otvaranja igraonica za djecu studenata Veleučilišta u Šibeniku. Prema visini ulaganja posebno se ističe  Projekt kizgradnje kampusa na Palacinu u Šibeniku "težak" čak više od 700 milijuna kuna i tako redom. U  Akcijskom planu vrlo je malo gospodarskih projekata jer se gospodarstvenici, čast iznimkama, nisu željeli uključiti u njegovu izradu.
 

Najveća ulaganja u razvoj ljudskih potencijala najavio je Grad Šibenik, čak milijardu i sto sedamdeset četiri milijuna kuna kroz 69 programa, a kvalitetom, ambicioznošću i brojnošću programa iznenadio je Grad Knin koji se u Akcijskom planu Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko – kninske županije pojavljuje s čak 52 programa ukupne vrijednosti veće od dvjesto dvadeset milijuna kuna.

Kninski projekti zaslužuju pozornost jer su sve svi ostali gradovi i općine s područja županije ponudili upola manje projekata vrijednih tek tridesetak milijuna kuna, dakle sedam puta manje nego kninski projektni prijedlozi. Ilustracije radi Drniš je prijavio četiri projektna programa vrijedna ukupno osamnaest milijuna i šesto pedeset tisuća kuna,Vodice četiri projektna programa vrijedna četiri milijuna i šesto tisuća kuna, Primošten pet programa vrijednih dva milijuna i devetsto tisuća kuna te Rogoznica dva programa ukupne vrijednosti šesto tisuća kuna. Pojavljuju se još općina Kistanje i općina Unešić u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom koja se pojavljuje kao partner i nositelj trideset jednog projektnog prijedloga čija vrijednost premašuje šesto milijuna kuna.

Impresionira vrijednost i brojnost projektnih prijedloga samog Grada Šibenika kao jedinice lokalne samouprave. Ne računajući projektne prijedloge organizacija, ustanova i udruga s područja Grada Šibenika, šibenska gradska uprava osmislila je sedamnaest vlastitih projekata čija ukupna vrijednost premašuje milijardu i sto trideset milijuna kuna. Od tog iznosa čak milijardu i deset milijuna kuna otpada na dva projekta – izgradnju nove bolnice i izgradnju studentskog kampusa na Palacinu!


S druge strane pozornost privlači Grad Knin te posebno kninska braniteljska „Kninska bojna“ i Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“, kninske ekološke udruge te osnovne i srednje škole koje su Akcijski plan obogatile nizom izvrsnih i korisnih programa. „Kninska bojna“ osmislila je trinaest programa vrijednih dva milijuna i dvjesto četrdeset tisuća kuna, dok su sve ostale braniteljske udruge s područja Šibensko – kninske županije priložile četiri programa vrijedna milijun i dvjesto tisuća kuna.

Pravo je pitanje koliko je sve ovo skup i nabrajanje lijepih želja, a koliko je zaista realno da se tim programima stvaraju privlačna radna mjesta. Od tih gotovo 200 projekata tek 10 ih je za sada spremno za realizaciju.

Predloženi programi ulaganja u ljudske resurse, a ukupno ih je 196, bit će financirani lokalnih, regionalnih, državnih i EU te sredstvima donatora.

Top lista projektnih prijedloga za razvoj ljudskih potencijala prema vrijednosti:

1.Izgradnja studentskog kampusa „Palacin“ u Šibeniku 701 720 000 kn
2.Izgradnja nove bolnice u Šibeniku 310 000 000 kn
3.CAP TOUR (Capatitete in tourism) Šibensko – kninska županija 116 000 000 kn
4.Veleučilište Knin – Inovacijsko središte 80 000 000 kn
5.INAVIS projekt Sveučilišta u Šibeniku 70 000 000 kn
6.Proširenje doma za starije i nemoćne u Kninu 55 000 000 kn
7.Dogradnja prometno – tehničke škole u Šibeniku 50 000 000 kn
7.Sportska dvorana u Unešiću 21 000 000 kn
8.Centar mediteranske gastronomije u Šibeniku 18 000 000 kn
9.Stambeno naselje za starije i nemoćne u Kninu 17 100 000 kn
10.Druga faza izgradnje Zavoda za javno zdravstvo 15 000 000 kn

Top lista jedinica lokalne samouprave prema vrijednosti projektnih prijedloga:
1.Grad Šibenik 1 174 000 000 kn
2.Grad Knin 220 400 000 kn
3.Grad Drniš 18 650 000 kn
4.Grad Vodice 4 610 000 kn
(Općina Unešić u partnerstvu sa Šibensko – kninskom županijom 21 000 000 kn)

Top lista udruga prema broju projektnih prijedloga:
1.Udruga osoba s invaliditetom „Sveti Bartolomej“ Knin 13
2.Udruga hrvatskih branitelja „Kninska bojna“ Knin 13
3.Udruga „Naše ognjište“ Knin 6
4.Braniteljske udruge Grada Šibenika – zajednički projekti 3
5.Udruge „Dragodid“ i „Kulturni sabor Zagore“ 1
6.Udruga čipkarica „Pekljica“ Primošten 1
7.Planinarsko društvo“Dinara“ Knin 1
8.UDVDR Šibenik 1

  Zanimljivi projektni prijedlozi:
-Dogradnja baletne dvorane u OŠ Jurja Dalmatica
-Podizanje „balon“ dvorane u Lozovcu
-Projekt očuvanja vrijednosti seoskog življenja, PZ Orlovača
-Rehabilitacijski centar za lovce – branitelje oboljele od PTSP-a, PZ orlovača
-Što duži ostanak starijih osoba u vlastitim domovina na otocima Žirju, Kapriju i Zlarinu
-Važnost aktivnog i zdravog starenja
-Razvoj novih i inovativnih modela učenja
-Tečaj čipkarstva
-Igraonica za djecu studenata Veleučilišta u Šibeniku
-Rendžerski centar u Kninu

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti