Datum objave: 13. Listopad 2014

Ni policija ni Državno odvjetništvo ne daju informacije o uzroku zagađenja voda prije mjesec dana

Diana Ferić
Diana Ferić

Zvuči neozbiljno i nevjerojatno, ali ni policija ni Državno odvjetništvo u Šibeniku još uvijek nemaju ili ne žele dati javnosti informacije o rezultatima istrage što je i kako zagadilo pitku vodu u Šibeniku prije mjesec dana.

 

Budući da je podignuta kaznena prijava Državno odvjetništvo je policiji, kao što je poznati naložilo istragu. Na naš upit što su utvrdili dobili smo sljedeći odgovor: „Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da smo o svemu poduzetom, odnosno o policijskim izvidima provedenim po nalogu Državnog odvjetništva vezano za onečišćenje vode na našem području, izvijestili Državno odvjetništvo. Međutim još su u tijeku dodatne analize vode, o kojima ćemo kao i svim prikupljenim saznanjima također izvijestiti Državno odvjetništvo, gdje Vas upućujemo za sve ostale obavijesti... Obratili smo s ei Državnom odvjetništvu i nakon tri dana čekanja nismo doznali ništa. „ Povodom vašeg traženja od dana 10. listopada 2014., vezano za zagađenje vode na šibenskom području, obavještavamo vas da još uvijek nisu provedene sve radnje u cilju utvrđivanja uzroka zagađenja vode, te vam za sada ne možemo odgovoriti na vaša daljnja pitanja“, stoji u odgovoru Irene Senečić, općinske državne odvjetnice.

Podsjetimo, prije mjesec dana došlo je do zavađanja naftom pitke vode u izvorištu Jaruga pa je Šibenčani nisu tri dana mogli koristiti ni za što. U nedostatku relevantnih informacija to je izazvalo različite sumnje koje do dana nisu otklonjene. Zbog nevjerice u ispravnost pitke vode Osnovana je i Građanska inicijativa za zdravu vodu koja je uzorke vode poslala na ispitivanje ju Italiju. Danas su priopćili da je analiza na teške metale pokazala da je voda ispravna. „U rimski laboratorij poslali smo uzorke vode iz Orašnice, Krke te vodu koju pijemo. Mali smo novca samo za testiranje na teške metale i utvrđeno je da je voda čista i dobra za piće“, priopćili su aktivisti te inicijative na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Iz kategorije: Vijesti