Datum objave: 05. Listopad 2014

Prisilno oduzimanje ranjenih ptica neće ugasiti Sokolarski centar,ali hoće njegovu ambulantu

Diana Ferić
Diana Ferić

Emilio Menđušić, vlasnik Sokolarskog centra u Dubravi, u sklopu kojeg djeluje veterinarska ambulanta i dalje ne pristaje na to da se dva surla orla koji se u toj ambulanti oporavljaju transportiraju u letilicu Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP u Zaprešiću jer Ministarstvo zaštite okoliša koje na tom inzistira nije za to dalo nikakvo stručno obrazloženje, kako nam je i danas izjavio Emilio Menđušić. On potvrđuje kako ne vidi razloga za to preseljenje jer u Zaprešiću nemaju niti dijagnostiku koja bi morala pratiti oporavak tih ptica grabljivica niti je ta letilica za njih prikladna. „Ne znam zbog čega se na tome inzistira, ali i dalje ostajem pri svom stavu da ptice mogu odnijeti jedino uz sredstva prisile. I prije su se kod nas opravljale takve ptice i nije bilo problema pa nee vidim razloga zbog čega se sada inzistira na premještaju bez stručne podloge“, kaže Menđušić.

Na novinarski upit o tomu zbog čega u ovom slučaju inzistiraju na tomu da se surli orlovi ne mogu oporavljati na pravi način u Sokolarskom centru u Dubravi u Ministarstvu zaštite prirode kažu kako oni odlučuju o zaštićenim divljim životinjama i nastavljaju „Naš stav se temelji na činjenici da AWAP, za razliku od

 

Udruge Sokolarski centar, raspolaže s dvije letnice za velike ptice grabljivice. Jedna letnica je veličine 11,5×6,5×5 m i u njoj se nalaze prečke s razmacima od 30 cm do visine od 2,5 m na kojima ptice mogu postepeno vježbati kondiciju, kao i tri „kućice“ s natkrivenim dijelom za sklanjanje kod nepovoljnih vremenskih uvjeta. Druga letnica veličine je 9x6x5 m te također ima tri prečke do visine 3 m. Udruga sokolarski centar raspolaže box-volijerom veličine 4x4x3 m koja je s tri strane zatvorena, a tek s jedne strane otvorena. Smatramo da se u letnicama kojima raspolaže Udruga AWAP jedinke ove vrste ptice grabljivice mogu bolje oporaviti i steći letnu kondiciju u svrhu povratka u prirodu.Ovo je u slučaju surih orlova tim važnije, jer se radi o kritično ugroženoj vrsti čija se brojnost u Hrvatskoj procjenjuje na svega 25-30 gnijezdećih parova, te je svaka jedinka bitna za opstanak populacija“.

 

Emilio Menđušić potvrđuje da će ovaj spor, ako se ne riješi na obostrano zadovoljstvo i Ministarstvo zaštite okoliša otkaže suradnju sa Sokolarskimkim centrom to značiti gašenje Ambulante za ptice grabljivice, ali nikako i Sokolarskog centra kao turističkog proizvoda Šibenika i Šibensko – kninske županije.

 

Iz kategorije: Vijesti