Datum objave: 03. Listopad 2014

Izrađen plan urbanog razvoja povijesne jezgre:Ojačati poduzetnike i naseliti mlade obitelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik vlasnik je 34 stana u povijesnoj jezgri Šibenika, a njihova prosječna površina je oko 50 četvornih metara. U povijesnoj jezgri većina objekata je napuštena ili služi za povremeno stanovanja. U posljednjih deset godina osjetno se smanji broj stanovnika u tom dijelu Šibenika, a oni koji su u njemu ostali živjeti uglavnom su starije dobi, a prevladavaju samačka domaćinstva. To su samo neki od  podataka do kojih se došlo kroz prvu sustavni inventarizaciju povijesne jezgre koja je provedena u sklopu projekta Jewel, a temelj je za utvrđivanje politika razvoja stare jezgre Šibenika. U tu svrhu izrađen je nacrt Urbanog razvojnog plana (URP) koji je danas predstavljen, no na prezentaciji nije b ilo baš puno onih na koje se najviše odnosi, a to su stanovnici i poduzetnici u povijesnoj jezgri. O URP -u su govorili stručni ekspert Ivana Katurić i Petar Mišura, voditelj projekta. Predstavljena su i iskustva u revitalizaciji povijesnih jezgra nekih europskih gradova, primjerice projekti stimuliranja mladih obitelji da  žive u povijesnoj jezgri kroz osnivanje zadruga za socijalno stanovanje. Smisao je da se udruže I zajendički obnove neki stambeni objekat u kojem bi živjeli.

Svrha izrade URP-a je uspostava dugoročnog modela razvoja i zaustavljanja negativnih socio-ekonomskih trendova. Zasnovan je na analizi lokalnih potreba, te demografskoj i ekonomskoj analizi. Opsežno istraživanje koje je prethodilo izradi URP-a pokazalo je da je šibenska gradska jezgra relativno gusto naseljena, ali je stanovništvo starije životne dobi, velik je broj samaca i sve više napuštenih, praznih prostora. Istraživanje je uključivalo i izradu popisa stanovništva i prostora kojima raspolaže Grad Šibenik i koji će u skoroj budućnosti biti glavni resursi kojima će Grad Šibenik poticati revitalizacijske projekte.

Temeljem nalaza spomenutih istraživanja definirani su osnovni razvojni ciljevi, koji se razrađuju Akcijskim Planom kao ključnim dijelom URP-a, u kojem su predviđene konkretne mjere usmjerene na revitalizaciju povijesne jezgre kao mjesta rada, obnovu komunalne infrastrukture, razvoj urbane mobilnosti i prometne prometne povezanosti što se povezuje s projektom Intermoda te na zaštitu i predstavljanje povijesne jezgre.

Akcijski plan bit će dostupan na internetskim stranicama Grada Šibenika i projekta JEWEL, te je otvoren za sugestije i komentare. Akcijski Plan identificira mogućnosti financiranja iz fondova i programa EU, te će služiti kao osnova za prijavljivanje projekata. Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24€. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti