Datum objave: 02. Listopad 2014

PRENOSIMO: Šibenska bolnica trudnici koja je izgubila djete plaća odštetu od 800 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijski sud u Šibeniku potvrdio je presudu Općinskog suda u Šibeniku po kojoj je Opća bolnica Šibenik bila dužna supružnicima Baljkas isplatiti po 225 tisuća kuna s pripadajućim zakonskim kamatama i time okončao mučni spor koji je pokrenut nakon što je Mija Baljkas, šibenska odvjetnica u u 38-om tjednu trudnoće izgubila djeteta za što je okrivila liječnike, piše Jadranka Klisović portalu TRIS. Dr. Ante Županović, sanacijski upravitelj šibenske bolnice izjavio je kako se presuđenih 800 000 kuna na koliko se odšteta s kamatama popela isplatiti sljedeći tjedan. Kazao je kako se on slaže s praksom bivših ravnatelja da se presuđene odštete svale na račun liječnika koji su pogriješili. Tu u provom redu misli na poznati slučaj Cetina u kojem je također presuđeno da su liječnici, odnosno dr Tomislav Jurišić pogriješio, ali bivši ravnatelja šibenske bolnice nije pristao da odštetu plati Bolnica već okrivljeni liječnik.

 

O slučaju Baljkas portal TRIS piše:

 

Supružnicima Baljkas bolnica mora isplatiti preko 800 000 kuna

Mija i Miran Baljkas dobili su sudski spor protiv Opće bolnice koji se vodio za naknadu neimovinske štete.Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Šibeniku, Opća bolnica Šibenik dužna je supružnicima Baljkas isplatiti po 225 tisuća kuna sa zakonskim zateznim kamatama zbog stručne greške koju su počinili bolnički liječnici, a koja je za ishod imala smrt bebe.
Presuda mi je moralna zadovoljština

 

U kratkoj izjavi za portal Tris Mija Baljkas, poznata mlada šibenska odvjetnica, kaže kako se izgubljeno ne može vratiti, a ona je zbog tuđe greške ostala bez prvorođenog djeteta. Presuda je, ističe, njezina moralna zadovoljština. U sudski postupak je krenula nakon što od bolnice, kao ni od liječnika koje je držala odgovornima za smrt djeteta nije dobila očekivanu riječ-oprosti. Jedini koji se ispričao u privatnom kontaktu, iako se cijeli slučaj nije njemu stavljao na teret, je dr. Željko Burić. Ostali, ne samo da joj nisu rekli niti ono najosnovnije što bi svaka humana osoba trebala izgovoriti u situaciji kada žena zbog nečije pogreške ostane bez djeteta, već su kasnije, tijekom sudskog procesa, na sve načine nastojali sakriti tuđe greške.
-Neka ova presuda bude opomena svima koji se nehumano i neprofesionalno odnose prema rodiljama, kaže Mija Baljkas.Što se tiče isplate sredstava Mija kaže kako je već obavila razgovor sa šeficom bolničkih financija s kojom će se u ponedjeljak naći za istim stolom. Spremna je prihvatiti obročnu isplatu u razumnom roku od nekoliko mjeseci. Ukoliko bolnička uprava ne pristane na ovaj prijedlog, po sili zakona, novac se može “skinuti” ovrhom.

 

Bolnička pravnica: ” Nije dijete, već plod”

Upravno vijeće šibenske bolnice sve vrijeme je tvrdio da bolnica nije ni u čemu pogriješila. Ono što je Miju Baljkas posebno osupnulo bila je izjava bolničke pravnice po kojoj nerođeno dijete u 38-om tjednu trudnoće „nije dijete već –plod“. Tijekom postupka nestajali su i dokumenti i to iz sefa odjelnog šefa zbog čega je uredovala policija, a nestali dokument je vraćen. I to nije sve. U izvješću sudskog vještaka bio je priložen nalaz kojeg Mija Baljkas nije obavila, a riječ je o nalazu CTG-a. Sve to govori kojim su se sve metodama služili pojedinci iz bolnice kako bi zatrli svaki trag nečijeg nehumanog i neprofesionalnog pristupa liječenju.
Inače, na zadarskom sudu još traje kazneni postupak protiv šibenske liječnice M. K., a tužbu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo.

 

Iz kategorije: Vijesti