Datum objave: 23. Rujan 2014

PRENOSIMO:Šibenik dobio Građansku inicijativu za zdravu vodu

Diana Ferić
Diana Ferić

Grupa zabrinutih Šibenčana koja i dalje sumnja u informacije o uzroku zagađenja vode i njezinu pitkost, pa čak i najavljuje naručivanje neovisne analize vode iz inozemstva, osnovala je  Građansku inicijativu za zdravu vodu, piše Slobodna  Dalmacija. Prije gotovo tjedan dana Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije objavio konačni ispitni izvještaj Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ nakon čega je i Krizni stožer proglasio kako je voda ispravna te se može, ali uz preporuku ranijeg prokuhavanja, koristiti za piće, ali oni tim analizama ne vjeruju.

Cilj  im je identificiranje svih ekološki kriznih točaka koje utječu ili mogu utjecati na kvalitetu vode u županiji.

- U dogledno vrijeme naručit ćemo neovisnu analizu vode iz inozemstva, a sve institucije koje su na bilo koji način odgovorne za kvalitetu vode u našoj županiji, pritiskat ćemo svim legalnim sredstvima kojima raspolažemo. Učinit ćemo sve da doznamo istinu i da se saniraju ekološke crne točke i opasna područja u našoj županiji. Sve veći broj Šibenčana nas podržava i na našoj facebook stranici – kaže Anton Krvavica, jedan od koordinatora i osnivača inicijative.

Iva Milutin, Antonija Gović Vulinović i Anton Krvavica istupat će u ime građana u svakom sljedećem koraku koji će inicijativa poduzeti, a produžena ruka bit će im Erika Baranović Popović, predsjednica udruge za zaštitu potrošača Plavi val, koja im je već dala naputke što im je činiti, pa je u planu i povezivanje s udrugom 'Krka Knin', koja već dužni niz godina pokušava raspetljati klupko oko kninske masne mrlje.

Iz inicijative ističu kako će učiniti sve da se situacija oko vode maksimalno razjasni, a neki od njihovih članova već su poslali razne dopise u nadležna ministarstva, pa i tijela Europske unije u Bruxellesu.

- Javnost ima pravo znati, živimo u 21. stoljeću, a jedno od osnovnih ljudskih prava ključnih za zdravi život je ono na čistu i dostupnu pitku vodu te odvodnju, koje je prepoznato i u rezoluciji Ujedinjenih naroda - ističe Krvavica, koji kao prvi korak najavljuje otvaranje web stranice na kojoj će se Šibenčanima ukazati na najkritičnije ekološke crne točke i opasna mjesta u županiji iz kojih možebitna zagađenja dolaze.

Iz inicijative se dotiču i strategije rasta Europske unije za nadolazeće desetljeće, u kojoj se potvrđuje da se politikom zaštite okoliša može pomoći da Europa postane gospodarstvo temeljeno na znanju i učinkovitom iskorištavanju resursa. - Shodno tim odredbama mi ćemo kroz svoju komunikacijsku strategiju pokušati promovirati korištenje sredstava iz EU fondova za saniranje identificiranih kritičnih točaka - poručio je Krvavica, prenosimo iz Slobode Dalmacije.

 

 

Iz kategorije: Vijesti