Datum objave: 22. Rujan 2014

Zajednica žena "Katarina Zrinska" obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Za razliku od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja na ženama koji se obilježava u prosincu Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio 22. rujna danom nacionalne borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri žene koje su ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Tada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, te svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Svoj doprinos jačanju svijesti o postojanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj te suzbijanju te pogubne društvene devijacija u Šibeniku će na poseban način dati Županijski odbor Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“. Ta udruga će u suradnji s Udrugom žena iz Domovinskog rata, doznali smo od njene predsjednice Anite Aužine, 24. rujna u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića organizirati prikazivanje filma „Sunčica“ koji govori o ratnom zločinu silovanja žena tijekom agresije JNA, dragovoljaca iz Srbije i dijela pobunjene manjine na prostoru RH i logorima u Srbiji i BiH te problemu sporosti pa i nezainteresiranosti pravosuđa da zločince izvede pred sud čak i danas, devetnaest godina nakon završetka rata.

Film „Sunčica“ zbir je strašnih autentičnih svjedočenja žena silovanih tijekom rata, a dobio je naziv po najmlađoj žrtvi nasilja koja je tada imala samo šest godina. Autor filma je Nikola Knez. Film je snimljen na autentičnim lokacijama, a igrane scene su snimljene i montirane u Hustonu u SAD-u. Potporu tom projektu dali su Grad Zagreb i Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, a poticaj za realizaciju tog projekta došao je od Udruge žena iz Domovinskog rata. Prvi primjerci filma bili su poslani svim veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj, a nakon toga počelo je njegovo prikazivanje po hrvatskim gradovima.
Za prikazivanje u Šibeniku Županijski odbor Zajednice žena „Katarina Zrinska“ bila je dvostruko motivirana. S jedne strane željela je dati svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, a s druge strane u sklopu obilježavanja 19. obljetnice bitke za Šibenik ukazati na prešućivani, zanemarivani i nedovoljno poznati doprinos žena Šibensko – kninske županije u Domovinskom ratu.
O filmu i knjizi „Sunčica“ u Šibeniku će govoriti Marija Slišković, predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata i Iva Vidović odvjetnica iz Buenos Airesa.

 

Iz kategorije: Vijesti