Datum objave: 19. Rujan 2014

Suvremeni 3D printer proizveden na Zlarinu stiže u Urbani inkubator

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijednost suvremenog 3D printera koji je u potpunosti proizveden za Zlarinu prepoznao je Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika pa ga je kupio za potrebe projekta Jewel i njegovog Urbanog inkubatora pa će ga uskoro će ga moći koristiti i građani Šibenika, kako je danas priopćeno iz Ureda gradonačelnika.

 

Riječ je o modernoj tehnologiji koja se u svijetu koristi za printanje raznih predmeta potrebnih u industriji, brodogradnji, arhitekturi pa i printanje medicinskih pomagala. Proizvela ga je zlarinska tvrtka „Darko strojevi“ j.d.o.o., a promoviran je na nedavnom Festivalu otočnih proizvoda na Zlarinu. Njegovi tvorci su dvojica mladih stručnjaka entuzijasta koji žive i rade na Zlarinu - Darko Gojanović, koji je živio u Americi i radio za Intel te Goran Jeličić koji je radio u Sloveniji. Oni tvrde kako je njihov proizvod konkurentan takvim proizvodima iz mnogo razvijenih zemalja, a u Uredu za gospodarstvo grada Šibenik pronašli ju dobrog partnera. U Zlarinu imaju pogon za njegovu proizvodnju.

„3D printer će uskoro biti dostupan šibenskim kreativcima, ali i svim građanima u Urbanom inkubatoru, čije otvaranje planiramo 30. rujna. Želja nam je bila da upravo Grad Šibenik, kupnjom proizvoda najnovije svjetske tehnologije i na ovom primjeru pokaže da želi stvarati pretpostavke kako bi pokazali i dokazali da se može živjeti u Šibeniku a raditi svjetske stvari.“, kazao je pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak.

Cijena ovog 3D printera je 7.500 kuna.

Projekt JEWEL je međunarodni projekt inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiranog sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE). JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24 €.

Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,1

 

 

Iz kategorije: Vijesti