Datum objave: 25. Kolovoz 2014

Gradonačelnik Burić:Čemu politizacija zbivanja oko Azimuta i stvaranje novih podjela?

Diana Ferić
Diana Ferić

„Žalosti me što se jedan problem koji nije specifičan samo za Šibenik nego za sve turističke gradove, a to je razina buke na primjeru Azimuta krajnje politizira i instrumentalizira i što se nameću opet nove podijele među mladima . To me podsjeća na podijele među navijači dva košarkaška kluba u Šibeniku ili pak na prosvjede Funcuta u protekloj predizbornoj kampanji. Kome to treba? Spominje klerofašizam kao da smo u 1941. godini“, prva je reakcija šibenskog gradonačelnika dr Željka Burića s kojim smo jutros telefonski razgovarali o nezadovoljstvu koje je pokrenuto nakon pritvaranja vlasnika  koji nisu htjeli ugasiti glazbu na otvorenoj pozornici  kada je policija intervenirala zbog pritužni na prekomjernu buku.

 

 „ Nemam namjeru komentirati intervenciju policije niti tko je tu u pravu tko u krivu. Vjerujem da policija drži do digniteta svoje službe i da ne bi sebi dopustila prekoračenje ovlasti“, istaknuo je u vezi s privođenjem vlasnika Azimuta u noći sa subote na nedjelju.
 

„ Ne znam ni čemu služe najave prosvjeda i paljenje svijeća za, kako kažu, umiranje zabavnog života u Šibeniku i solidariziranje mladih iz drugih sredina jer za to nema razloga. Nema govora o tomu da dolazi u pitanje daljnji rad Azimuta koji je umnogome zaslužan za obogaćivanje zabavnog života u gradu. Treba samo definirati što napraviti kako bi bili zadovoljni i stanari tog dijela grada, a kako to ne bi kočilo rad poduzetnika. Svima mora bit jasno da turisti u Šibenik dolaze zbog zbivanja u Docu, a ne zbog Baldekina ili Crnice i stanovnici tog dijela grada moraju se s tim pomiriti. Ali nećemo dopustiti niti da poduzetnici to iskorištavaju produljujući radno vrijeme, ako se to događa. Mi koji vodimo grad spremni smo na dogovor, a koliko znam spremni su vlasnici Azimuta. Mi s njima odlično surađujemo još od Nove u Docu i podržali smo sve njihove programe pa tako i takozvani green stage. Konzultirat ćemo i druge gradove na obali koji imaju slične probleme s bukom i primijeniti njihova rješenja, primjerice praksu Novalje u kojoj postoji elektronska konzola za buku i komunalni redari i ostale nadležne službe mogu u svakom trenutku reagirati elektronskim putem, ako se prijeđe dopuštena razina“, kaže gradonačelnik Burić.

Po njegovim riječima zbog buke nije reagirao samo biskup Ante Ivas nego i 20 – tak stanara tog dijela grada, a gradska vlast je dobila i peticiju građana. „ Kraj je ljeta i imamo dovoljno vremena da do sljedeće sezone to riješimo na zadovoljstvo svih.

Da će do sljedeće sezone svi problemi u vezi problema s pritužbama zbog stvaranja buke i nereda noćnih klubova u Šibeniku biti rješeni nada se i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, a upravo Grad Šibenik trebao bi imati ulogu mirotvorca: "Ono što Grad Šibenik može napraviti i što zapravo radi je da bude medijator pronalasku rješenja koje će zadovoljiti sve zainteresirane strane po pitanju noćnog rada kluba Azimut, kao i drugih klubova i kafića. Grad Šibenik izdao je sve dozvole potrebne za rad svih ugostiteljskih objekata u gradu Šibeniku, pa tako i za Azimut, a inače ne postoji neki ugostiteljski objekt na koji nitko nema nikakvu pritužbu. Što se tiče ingerencije Grada Šibenika, u klubu Azimut su u nekoliko navrata bili komunalni redari koji su vršili uvid te nisu imali potrebu izdati niti jednu sankciju što znači da je klub radio u skladu sa svim propisima. Ne možemo preko noći donositi nove propise i akte. Ovo ljeto je klub radio po aktima koji su izdani, a za sljedeće ljeto ćemo sjesti svi za stol i vidjeti koje je kompromisno rješenje", kazao je Mileta.
 

Problemi s bukom koju stvaraju zbivanja na otvorenoj pozornici uz klub Azimut i katedralu pojavili su se u javnosti u vezi s pričom kako je biskup Ante Ivas tražio od predsjednika HDZ –a Tomislava Karamarka da intervenira i prisili gradsku vlast u Šibeniku da tu pozornicu ukloni jer mu smeta buka. „ Točno je da mi je Tomislav Karamarko u neslužbenom razgovoru, usput pripomenuo kako mu s biskup požalio te kako bi trebalo izbjeći taj problem s bukom, ali nema govora da je itko tražio od nas da se ti programi zabrane niti bismo mi na to pristali“, rekao nam je gradonačelnik Burić ogorčen interpretacijama tog razgovora i svima što s iza toga počelo događati.

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti