Datum objave: 19. Lipanj 2014

Blogera "Discover Croatia" osupnuli neregistrirani automobili na Žirju i još toga

Diana Ferić
Diana Ferić

'Discover Croatia, Legends of Croatia' ove sezone predstavlja najljepše i najzanimljivije legende Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije. Snimanje je započelo 16. lipnja na Žirju, stoga ne propustite pročitati što bloger Paul Bradbury kaže o tom otoku, prenosimo s tportala.

 

Dhar media, agencija za promidžbu i odnose s javnošću i TouristarTV ove su godine krenuli u drugu sezonu projekta 'Discover Croatia'.



Ovogodišnja tema su legende Hrvatske. Snimanje je započelo 16. lipnja na otoku Žirju, pričom o amforama. Žirje, jedan od otoka šibenskog arhipelaga, posjetili su i blogeri serijala 'Discover Croatia': Joanna Hoharth (Velika Britanija), Paul Bradbury (Velika Britanija) i Igor Tomljenović (Hrvatska) te voditeljica Ashley Colburn.



'Žirje je prekrasan otok s mnogim uvalama, pogledima koji oduzimaju dah, malim zajednicama koje su raštrkane po otoku te zemljom na kojoj se čini da hrvatska vladavina prava još nije kročila. Dosad nikad nisam bio u Hrvatskoj na mjestu gdje je broj automobila bez registarskih oznaka dvostruko veći od broja zakonski registriranih vozila. Razlog je ubrzo postao kristalno jasan: radi se o gospodarskoj stvarnosti, ali i nedostatku nacionalnog interesa za ovo gotovo zaboravljeno i zabačeno mjesto koje je zapravo zadnji komad zemlje prije razgraničenja s Italijom', piše Paul Bradbury na svom blogu.

 

'Tu nema interneta, tekuće vode, a struja je dovedena u samo neka mjesta na otoku. Postoji samo jedna mala trgovina koja nema ni osnovne namirnice poput mesa, ali služi kao jedini cjelodnevni kafić na cijelom otoku te lokalni mještani imaju običaj sjediti na klupici ispred nje i promatrati prolaznike. U prilog činjenici koliko je to bitno za otočane te koliku važnost ima sama trgovina govori i to da je glavno vidljivo mjesto unutar trgovine dano gajbama Karlovačkog piva', piše Bradbury.



'Ako tražite mamce i atrakcije modernog turizma, Žirje nije za vas, ali ako želite uvid u zbilju otočkog života, zajedno sa stvarnim bijegom od modernog svijeta, malo primjera u Hrvatskoj može nadmašiti ovo mjesto.'

Iz kategorije: Vijesti