Datum objave: 13. Lipanj 2014

MDF kreće od 21.lipnja: Program bogat, ali malo inozemnih ansambala!

Diana Ferić
Diana Ferić

Vjerojatno nikad manje inozemnih ansambala neće nastupiti na Međunarodnom dječjem festivalu kao ove godine – samo ansambli iz Španjolske, Izraela te Slovenije i Bosne i Hercegovine no Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik ističe kako je domaći program iznimno bogat, a skromni inozemni program opravdava dugotrajanim pregovorima s inozemnim ansamblima . tvrdi kako veliki interes postoji i dalje. Poznato je da je MDF svoju reputaciju izgradio upravo na sudjelovanju ansambala iz cijelog svijeta. Jedna predstava izraelskog ansambla je otpala kao  i predstava Talijana jer nisu mogli biti osigurani uvjeti zanju pa je tako „knjiga pala na nekoliko slova“. Španjolci će imati nekoliko predstava zahvaljujući dobrom odnosima s njihovim veleposlanstvom i mogućnosti korištenja njihvih fondova za podmirenje troškova, kazala je Maja Trlaja.

Tjedan dana prije otvorenja MDF – a Maja Trlaja je sa suradnicima Jagodom Sablić, koja je prvi put  predstavljena kao producentica MDF –a te Jakovom Bilićem održala konferenciju za novinare, a nazočna je bila i Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu Grada Šibenika.  Istaknula je  kako gradska vlast kao i sve prije nje podržavaju MDF te kako su podržali zanimljive programe koje će se i nakon svečanosti otvorenja, ali i nakon predstava na Ljetnoj pozornici događati na šibenskim trgovima i ulicama.

Novost je ove godine da će ti programi biti prezentirani odmah nakon svečanosti otvorenja kako bi u Festivalskom programu, kazala je Maja Trlaja, mogli uživati Šibenčani koji nisu imali sreći u dobili ulaznice za svečanost otvaranja. Tirko Cirkus iz Zagreba uglavnom je zadužen za tu atmosferu.

 

Na današnjoj konferenciji za novinare Maja Trlaja je predstavila detaljni adetalajma program uz napomenu kako su ove godine uvedene i neke novosti. Četiri interaktive kazališne predstave koje će biti prikazane u foajeu kazališta jer su zahtjevne zbog te interaktivnosti s dječjom publikom, a stalno će s e održavati i programi Cirkus na maloj loži i šibenskoj rivi.

ove će godine u okviru Festivala biti održan Sajam knjige . Jagoda Sablić,koja je danas prvi put predstavljena kao producentica MDF-a kazala da će nastupiti 20 nakladnika, a bit će organizirana i i zabavna igra „Potraga za blagom“ , ali i susreti s djecom kako bi im se prezentiralo kako nastaje knjiga.

 

I ove godine je vrlo veliki interes za festivalske radionice te za njih 32 prijavilo više od 700 djece. organizirana i Potraga za blagom, nagradna igra za djecu u kojoj će sudjelovati i gosti iz Gunje.

 

Program iz hrvatske kazališne produkcije sadrži 24 predstave od kojih su sve, kako je kazala selektorica Franka Klarić, vrlo kvalitetne i dobro komuniciraju s djecom. Novost je da će 8 predstava iz tog programa biti izvedeno na trgovima i za njih neće biti potrebne ulaznice.
ILikovni program je također inovativan s izložbom koja će se bavit problemima potrošačkog društva „Recikliram dakle jesam“ vrhunske hrvatske umjetnice Ines Krasić i Zvučnim vrtom slovenskog umjetnika Petera Kusa, a tema likovnog natječaja za osnovne škole u Hrvatskoj je „Svemir:pogled izvan zemlje“. Literarni program također predviđa neke novosti kao što su Interneti novinarstvo, radionicu koju će voditi Nora Krstulović , a od lani ostaje pripovijedanje bajki priča za laku noć“ i Bajka iz plićaka, a prvi put su uvrstili i program za srednjoškolce pod nazivom „ Tekst i prostor“. Radionički program po kojem je, kako je istaknula selektorica Zdenka Bilušić, MDF pionir u Hrvatskoj predviđa više od 20 radionica s različitim temama , a prvi put će na MDF jednu radionicu voditi učenik i to radionicu Origamija koju je predložio Luka Barižon, polaznik 6. Razreda OŠ Petra Krešimira IV.
 

Filmski program sadržava niz filmskih hitova dio kojih će se prikazivati najmodernijom tehnikom te filmske radionice i filmske promocije, a održavat će se samo na Gorici.

 

Iz kategorije: Vijesti