Datum objave: 08. Lipanj 2014

FOTO:Više od tisuću uzvanika uživalo u svečanosti otvorenja pozornice na tvrđavi sveti Mihovil

Diana Ferić
Diana Ferić

Jazz izvedbom hrvatske himne koju je odsvirao band Chui započeo je večeras svečani program otvorenja revitalizirane tvrđave sveti Mihovil i pozornice na njoj u kojem je uživalo 1 066 uzvanika, među njima i predsjednik RH Ivo Josipović'Chui' kojeg je takva izvedba himne inspirirala je u kratkom obraćanju kazao: „To je bila jedna neobična, ali jako lijepa izvedba hrvatske himne. Neki bi možda pomislili da bi protiv onih koji su je izveli trebalo napisati kaznenu prijavu. Međutim, to je samo jedan od načina da se izrazi ljubav prema domovini“, kazao je Josipović i dodao kako je otvorenjem revitalizirane tvrđave ostvaren san koji je trajao 50 godina.

 

Dr Željko Burić, gradonačelnik Šibenika kazao je također kako je uređenje pozornice na tvrđavi svetog Mihovila ostvarenje dugogodišnjeg sna Šibenčana te da je to rezultat sposobnosti ljudi koji u njemu žive.

 

Nakon benda Chui na pozornicu je izašla pjevačica Nina Romić koja je izvela nekoliko svojih pjesama sa zagrebačkim prizvukom .Sopranistice Valentina Fijačko, Marija Kuhar Šoša i Helena Lucić Šego za svoj su nastup koji je sadržavao glazbene role različitog žanra pobrale su ovacije publike pogotovu kada su na svoj način otpjevale „ Šibenku baladu“ što je razgalilo publiku kao miljenik šibenske publike, Maksim Mrvica.

 

„Nastupati u svom gradu pred domaćom publikom je fantastičan. Nisam se nadao da će to sve skupa tako dobro izgledati tako da sam se ugodno iznenadio. Ovo je druga tvrđava u Šibeniku na kojoj sam nastupio, prva je bila tvrđava sv. Nikole što je također bilo jedno izvanredno iskustvo i jedan od najposebnijih koncerata u mojoj karijeri“, kazao je Mrvica nakon nastupa.
Neponovljiva Josipa Lisac i ovog puta je ostala originalna i vjerna sebi. Nastup je počela izvedbom svoje pjesme 'Kapetane moj', bez instrumentalne pratnje, te nastavila hitovima 'Danas sam luda' i 'Magla'. I ona je, kao i Maksim, oduševljena prostorom „Kada sam danas došla na probu bila sam fascinirana kako sve izgleda. Izuzetno sam sretna što se ovako nešto događa u Šibeniku, najstarijem hrvatskom samorodnom gradu koji je zadnjih godina živnuo Ovdje će sigurno u budućnosti biti lijepih koncerata“, kazala je Josipa Lisac.

 

Šibenski štih svečanosti otvorenja na kraju su dali članovi brojnih šibenskih klapa koji su s bedema otpjevali „Zvona moga grada“ i oduševili publiku. Posebna atrakcija bili su svjetlosni efekti, igre svjetlosti i boja koje su bile projicirani na zidovima tvrđave, a koje su predstavljale posebni doživljaj za one koji su tvrđavu večeras gledali s obale. Svečanost otvorenja režirao je Ivan Leo Lemo. Posebnu prvilegii imali su gledatelji koji su sjedili u višim redovima jer su mogli uživati i u pogledu na šibenski arhipelag,  a ne samo na pozornicu.
 

 

Pozitivne dojmove pozornica i svi koji su na njoj nastupili ostavila je i na predsjednika Josipovića: „Bilo je sjajno. Čestitam svima koji su radili na ovom projektu jer je zaista velika stvar da je tvrđava otvorena i da je sada postala jedna velika pozornica koja je jedno novo uzletište duha. Svi izvođači jako su me se dojmili, kao i neobična izvedba himne benda Chui. Neka projekt pozornice na tvrđavi sv. Mihovila bude dobar primjer svima kako iskoristiti sredstva Europske unije“, kazao je Josipović nakon svečanosti.

 

Otvorenju pozornica prisustvovala je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja ističe kako bi projekt revitalizirane tvrđave sv. Mihovila trebao služiti kao dobar primjer: „Ovo je jedan od poželjnih metoda revitalizacije kulturne baštine. Ministarstvo podržava projekt u financijskom, kao i u stručnom smislu, preko konzervatora. Nadamo se da će i ostale tvrđave, a uskoro u revitalizaciju ide Barone pa sv. Ivan, biti uspješno revitalizirane“, kazala je ministrica.

 

Među uzvanicama bili su i šibenski biskup Ante Ivas, Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ –a i saborski zastupnik koji je sjedio gotovo do predsjednika Josipovića; bivši gradonačelnik Šibenika dr. AnteŽupanović za čijeg je mandata osmišljen projekt revitalizacije tvrđave svetog Mihovila; predstavnici raznih ministarstava t saborski zastupnici iz Šibensko – kninske županije. Nakon progama otvorenja u  unutrašnjosti tvrđave u kojoj će biti juređeni prezentacijski sadržaji, a zidovi koje su bili tkođer večeras oslikni vizualnim efektim održan je domjenak.

Publika je uglavnom bila zadovoljna i programom i pozornicom, a nitko nije ostao „imun“ ni na pogled s tvrđave i doživljaj zalaza sunca dok su se penjali prema pozornici.

 

S obzirom na prisutnost predsjednika Josipovića i Tomislava Karamarka novinar je zanimao njihov komentar izbacivanja Slavka Linića iz SDP a-. „SDP i koalicija već tjednima nas maltretiraju svojim nesporazumima. Izbijaju na površinu njihove afere, a teorija koju stalno pokušavaju prodati - mi smo dobri, a oni loši, i sistem, drž'te lopova, očito im je sad pala u vodu. Da su tu energiju i velike napore uložili u traženje novih kadrova i traženje novih rješenja za izlazak iz krize, bilo bi puno bolje. Ovako, to je stranka koja nije zrela voditi državu i mi tražimo izvanredne izbore rekao je Tomislav Karamarko, a predsjednik Josipović je komentirao da j riječ je o unutarstranačkoj stvari.

Iz kategorije: Vijesti