Datum objave: 05. Lipanj 2014

Počelo ponovno suđenje Paravinji:Hoće li ostati teško ili "obično" ubojstvo Antonije Bilić

Diana Ferić
Diana Ferić

Pripremno ročište u ponovljenom suđenju Draganu Paravinji za ubojstvo tada maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka kod Drniša održano je jutros. Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Paravinjine odvjetnice po službenoj dužnosti Ankice Giljanovićukinuo dio nepravomoćne presude i to u dijelu koji se odnosi na kazneno djelo pokušaja silovanja i kvalifikacije teškog kaznenog djela tako da je sada pitanje hoće li i nakon ovog suđenja biti to kvalificirano na isti način kao u prvostupanjskoj nepravomoćnoj presudi i hoće li ostati kazna zatvora od 40 godina ili će pak kazneno djelo biti preimenovano u "obično" ubojstvo za što je kazna zatvora upola manja.

 

Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji ubijene Antonije novinarima je, nakon jutrošnjeg ročišta kazao, kako ne očekuje nikakva iznenađenja što znači da očekuje da kvalifikacija zločina neće biti ublažena. Izjavio je i kako će u ponovljenom suđenju  biti izvedeni novi dokazi i to na okolnost da je tijelu ubijene Antonije Bilić u međuvremenu pronađeno.

Ankica Giljanović odbija je dat izjavu pozivajući se  na tajnost postupka, a nije odgovorila niti je li točno da je Paravinja zatražio da  mu ona više ne bude odvjetnica.

 

Paravinja je i na današnjem ročištu izjavio da nije kriv.

 

Sudskim vijećem predsjedava sutkinja Nives Nikolac koja je u prvom sudskom postupku Paravinju osudila na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Vrhovni sud je u obrazloženju poništenja dijela presude  naveo i kako nije dokazan da je Paravinja pokušao silovati Antoniju, pa da ga shodno tomu nije mogao niti osuditi za ubojstvo kako bi prikrio taj pokušaj silovanja pa će  Sudsko vijeće trebati i za to osigurati dodatne dokaze.

Iz kategorije: Vijesti