Datum objave: 25. Svibanj 2014

HDZ i partneri dobili najviše zastupnika u Europskom parlamentu, Picula pobjednik na listi Kukuriku koalicije

Diana Ferić
Diana Ferić

Vladajući SDP izgubio je na europskim izborima od liste predvođene HDZ-om. Prema prvim privremenim službenim rezultatima izbora HDZ-u pripada 5 mandata, SDP-u 4 mandata, ORaH-u 1 mandat te Savezu za Hrvatsku 1 mandat.

Tonino Picula dobio je čak 47,75 posto preferencijalnih glasova, a uz njega u Europski parlament sa SDP-ove liste, prema sadašnjim rezultatima, idu i, prema redoslijedu na listi, Neven Mimica (8,12 posto), Biljana Borzan (3,13 posto) te Jozo Radoš (5,53 posto).

Umjesto Mimice, koji bi opet trebao otići na mjesto europskog povjerenika za zaštitu potrošača, u Europski parlament u konačnici bi trebao otići IDS-ov Ivan Jakovčić pa bi ovim rezultatom SDP-a trebali biti zadovoljni i koalicijski partneri, prenosimo s portala index.hr.

U Šibensko - kninskoj županiji koalicijska lista na čelu s HDZ -om dobila je 48,4 posto glasova, a lista Kuktriku koalicije 32,7 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Na trećem mjestu je Savez za Hrvatsku  s 5,84 posto, a na četvrtom OraH koji je dobio 5,31 posto glasova. Sličan odnos između u broju glasova  dvije najjače koalicije je i u Šibeniku, a u Šibeniku  je OraH na trećem, a Savez za Hrvatsku na četvrtom mjestu.


U središnjicu SDP-a nešto iza 22:20 sati stigao je i predsjednik Vlade i stranke Zoran Milanović. Neposredno prije objavljivanja službenih izbornih rezultata članovi SDP-a počeli su se u većem broju prikupljati u izbornom stožeru u središnjici stranke.

Među okupljenima su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, te drugi saborski zastupnici i ministri.

"Čestitam svim europarlamentarcima iz RH koji su dobili mandat. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Toliko je, koliko je. Izgleda da mi kao političari i kao najodgovorniji nismo opet uspjeli motivirati dovoljno ljudi da izađu na izbore. Ako ikoga treba zbog toga prozivati, onda treba prozivati političare", rekao je Zoran Milanović.

"U teškoj situaciji u kojoj se nalazimo kao Vlada, ovaj rezultat shvaćam kao poticaj da nastavim s poslom koji smo započeli. Rezultati se polako vide, pred nama su ogromni izazovi. Nema odustajanja, idemo naprijed još jače i još odgovornije. Slušamo građane, iz ovih rezultata izvlačimo određenu pouku i određene kritike", rekao je Milanović.

Posebno je čestitao Mireli Holy jer je "dobila deset posto glasova bez ikakve stranačke infrastrukture". "Ne znam kako je uspjela", rekao je Milanović.

 

Objavljkeno ranije:Prvi službeni rezultati izbora za zastupnike u Europskom parlamentu bit će poznati iza 23 sata, no u stranačkim izbornim stožerima raspolažu s, kako kažu, podatcima s terena. U HDZ – u su sigurni da u Europski parlament prolazi šest kandidata s liste HDZ – HSP A. S. , dok s eu SDP još uvijek nadaju da će dobiti pet zastupnika iako je puno više onih koji govore o četiri.
Izbori su pokazali i odnos snaga između dvaju glavnih blokova koji u Šibensko – kninskoj županiji i Gradu Šibeniku znatno ide u korist HDZ –a i njegovih partnera. Tako je prema podatcima iz stožera HDZ –a njihova lista u Gradu Šibeniku dobila 5171 glas, a lista Kukuriku koalicije 2 604 glasa dok su na razini Županije, bez Kistanja Kijeva i Civljana dobili 13 704 glasova, a lista Kukuriku koalicije 7 884 glas. Na izbore je u Županiji izašlo do 16 sati 19,25 posto birača  i jedino je, po odazivu, bolja Ličko - senjska županija.

Iz kategorije: Vijesti