Datum objave: 12. Svibanj 2014

Inspekcija zabranila imenovanje Diane Vodanović ravnateljicom Ekonomske škole

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti prilikom postupka izbora kandidata za ravnatelja Ekonomske škole u Šibeniku prosvjetna inspekcija je  Rješenjem od 25. travnja zabranila imenovanje Diane Vodanović  direktoricom Ekonomske škole stoji u odgovru na naš upit koji smo poslali Ministarstvu zananosti, obrazovanja i sporta koje time  dementira Darka Smolića, predsjenika Školskog odbora te škole koji nam je u izjavio kako nepravilnosti nije bilo i da je imenovanje samo odgođeno. Školsko odbor je iznenada, kako je poznato, smjenio dosadašnjeg  v.d ravnatelja  Andreja Miloševića i na to mjesto izabralo Dianu Vodanović.

Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno kako je na osmoj  sjednici Školskog odbora, održanoj 15. travnja 2014., kod glasovanja o izboru  ravnatelja  došlo do povrede odredbe članka 127.st.7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  (Narodne novine, broj87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12., 86/12., 126/12. i 94/13 ), jer je članu Školskog odbora iz reda Nastavničkog vijeća  onemogućeno zastupanje i iznošenje stajališta tijela koje ju je imenovalo u Školski odbor.

 

Člankom 127.st.7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  propisano je da su u postupku izbora i imenovanja ravnatelja članovi školskog odbora iz redova učiteljskog, nastavničkog, odgojiteljskog vijeća, vijeća roditelja te radničkog vijeća na sjednicama obvezni zastupati i iznositi stajališta tijela koje ih je imenovalo ili izabralo u školski odbor.

 

Neutemeljen je stav predsjednika Školskog odbora, a kojeg su prešutno prihvatili i ostali članovi Školskog odbora, izuzev predstavnice iz reda Nastavničkog vijeća kojoj je na sjednici bilo  onemogućeno zastupanje i iznošenje stajališta tijela koje ju je imenovalo u Školski odbor,  da  ona prema Statutu Škole kao kandidat za ravnatelja nema pravo glasa.  

Istina, odredbom članka 193. st. 5. Statuta bilo je određeno ''da član Školskog odbora koji se kandidirao za ravnatelja ne može glasovati'', no od stupanja na snagu  Izmjena i dopuna Statuta Škole  (Statut je izmijenjen  7. veljače 2013., a izmjene su stupile na snagu 15. veljače 2013.) navedeni stavak više nije na snazi. Napominjemo kako spomenuta odredba Statuta nije bila usklađena s odredbom članka  127. st. 7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.  U ovom se slučaju nije radilo o tome da bi član školskog odbora koji je ujedno i kandidat za ravnatelja mogao glasovati drugačije, nego je to bilo stajalište tijela koje ga je izabralo.               

Člankom 22. stavak 1. točka 2. Zakona o prosvjetnoj inspekciji propisano je da će inspektor nadziranoj ustanovi zabraniti imenovanje ravnatelja ako je u postupku koji se provodi povrijeđen zakon, drugi propis ili statut ustanove ili ako je za imenovanje izabran kandidat koji ne ispunjava uvjete,stoji u priopćenju koje smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Iz kategorije: Vijesti