Datum objave: 11. Svibanj 2014

Preminuli umirovljeni general Martin Špegelj svima ostao u dobrom sjećanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Umirovljeni general Martin Špegelj, jedan od zapovjednika ZNG-a, nekadašnji ministar obrane, a kasnije i glavni inspektor Hrvatske vojske, umro je u 87. godini života, potvrdili su nam u MORH-u. Za bivše ministre obrane i ljude s kojima je najbliže surađivao, ostat će zauvijek u dobrom sjećanju.

 

Ja ga se sjećam kao vrhunskog vojnika koji je predložio jedan projekt s kojim smo vjerojatno mogli prije završiti rat. To tada nije bilo prihvaćeno pa je zbog toga imao posljedice. Bio je patriot i čovjek koji je znao izabrati stranu i u Drugom svjetskom ratu i sada u Domovinskom ratu', kazao je kratko za tportal bivši predsjednik RH Stipe Mesić.

S puno emocija Špegelja se prisjetila i bivša ministrica obrane Željka Antunović. Teško mi je sažeti po čemu ću ga sve pamtiti. Puno emocija mi prolazi kroz glavu. Gospodin Špegelj i ja potječemo iz istog kraja, pa ću ga i po tome pamtiti. Pamtit ću ga kao čovjeka nježnog lica i govora, iako je bio vojnik. Pamtit ću ga po jasnom doprinosu Domovinskom ratu u trenucima kad je trebalo bez razmišljanja stati na pravu stranu. Pamtit ću ga kao finog gospodina koji je uvijek bio spreman pomoći savjetima', prisjetila se Antunović za tportal.

Doprinos Špegelja na početku Domovinskog rata nije mogao zanijekati ni bivši ministar obrane Jozo Radoš.

'Pamtit ću ga ponajprije po visokoj aktivnosti i angažiranosti u vrijeme početka i tijekom rata u Hrvatskoj i po velikoj hrabrosti u zagovaranju vlastitih koncepcija i stajališta. On je kao visoki časnik, zapovjednik bivše Petoarmijske oblasti, svakako pomogao u pripremi Hrvatske za rat, a značajan je njegov doprinos kao ministra obrane', kazao je Radoš.

Radoša se, kaže, uvijek dojmila Špegeljeva sposobnost da mirno polemizira s onima koji nisu dijelili njegovo mišljenje. 'To je vrijednost i za demokratski život Hrvatske pogotovo jer Špegelj dolazi iz vojnih krugova za koje se smatra da nemaju tu vrijednost', kazao je Radoš.

Važnost Špegelja kao jednog od rijetkih generala JNA koji se od početka aktivirao u novijoj Hrvatskoj, istaknuo je i analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

'Istaknuo bih njegovu važnost i zbog obnašanja mjesta ministra obrane u najproblematičnijem razdoblju novije povijesti. Tamo je izdržao godinu dana u momentu u kojem se čitava plejada likova izmjenjivala na samo nekoliko mjeseci i u tom svom periodu ministarskog staža pokazao je neke ideje i načelne poglede i na geostrategiju ovog prostora i hrvatsku obranu, kakve u Hrvatskoj dugo godina nisu viđane', kazao je Tabak za tportal.

Špegeljev pad bio je prekretnica, dodaje Tabak. 'S jedne strane zbog promjene kompletnog pogleda na vođenje rata koji je ubrzo počeo, ali i na promjenu odnosa prema zemljama u hrvatskom susjedstvu. Osim toga, ta njegova smjena je na neki način početak ove podvojenosti koja se od onda vidi u svim stvarima koje imaju veze s Domovinskim ratu, to je početak paralelnih priča', kaže Tabak.

Špegelju treba zahvaliti i zbog njegovih memoara, zbog kojih se, kaže Tabak, danas počeo rasvjetljavati taj period u Hrvatskoj. 'Riječ je o jednom od rijetkih aktera Domovinskog rata koji je izašao s koherentnom i podacima prepunom knjigom memoara. Ta njegova knjiga s jedne strane stvorila mu je dodatan broj protivnika tijekom života koji su ga strastveno osporavali. Na temelju njegova autoriteta i jedne težine njegova znanja i karijere, zanimljivo je da su osporavanja uvijek ostala na sadržaju, a nisu prešla na osobu. Za mene, gledajući Špegelja, moram reći da je riječ o tragičnoj osobi što se tiče obrambenog sustava nove Hrvatske, koja u čitavom nizu elemenata govori što je moglo biti, a ne što je bilo', kazao je Tabak za tportal.

Martin Špegelj rođen je 11. studenoga 1927. u Starom Gradcu kod Pitomače. U vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je partizan, a nakon njega završio je visoke građanske i vojne škole, uključivši i vojnu školu. Bio je na na visokim komandnim dužnostima u bivšoj JNA. Od 1982. do 1985. godine bio je zapovjednik teritorijalne obrane SR Hrvatske, zadnja dužnost koju je obnašao u bivšoj JNA bila je komandant Armije i komandant Pete vojne oblasti, a umirovljen je u činu general-pukovnika.

Nakon demokratskih promjena 1990. godine bio je drugi po redu ministar obrane u hrvatskoj vladi i na tu dužnost stupio je 24. kolovoza 1990. godine. Budući da je bivša JNA nezakonito oduzela oružje iz skladišta hrvatske Teritorijalne obrane, Špegelj je počeo kupovati oružje na 'crnom tržištu'.

U siječnju 1991. godine Televizija Beograd emitirala je snimku Špegeljevih razgovora s prikrivenim agentima KOS-a (Kontraobavještajne službe bivše JNA), s kompromitirajućim materijalom za Špegelja osobno i novu hrvatsku vlast. Špegelj je tada film proglasio krivotvorinom, ali je to kasnije opovrgnuo.

Za zapovjednika Zbora narodne garde (ZNG) imenovan je u lipnju 1991. godine. Na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov plan ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju krajem lipnja te godine.

 

Iz kategorije: Vijesti