Datum objave: 30. Travanj 2014

42 kreativaca na edukaciji projekta Jewel, Urbani centar u Šibeniku starta za dva mjeseca

Nina Medić
Nina Medić

Ukupno 42 sudionika iz područja kreativnih industrija, koji bi svojim idejama trebali doprinijeti revitalizaciji stare gradske jezgre Šibenika, prijavilo se na edukaciju u sklopu projekta Jewel, čime Petar Mišura, voditelj ovog projekta iznimno zadovoljan. Svoje ideje imati će priliku izložiti u Urbanom inkubatoru koji bi svoja vrata na Starom pazaru trebao otvoriti za dva mjeseca.

„Pristigle su prijave iz različitih područja; od medija, dizajnera, arhitekata, do umjetnika koji se bave izradom nakita i suvenira i slično. Prezadovoljni smo odazivom i nismo očekivali toliki broj prijava. Moramo priznati, u početku je pristizalo jako malo prijava ali kada smo uključili medije, počele su pristizati masovno. Kreativne industrije definirali smo jako široko jer nismo željeli postavljati ograničenja kako bi nam se javilo što više ljudi“, otkrio nam je Petar Mišura.

Na besplatnu edukaciju mogli su se prijaviti svi nezaposleni pojedinci i osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao, a imaju doticaja sa dizajnom, marketingom, komunikacijskim aktivnostima, filmom, fotografijom, gastronomijom,  izradom nakita i suvenira, produkcijom, glazbom itd.

Svi oni proći će kroz dvije faze edukacije na kojoj će ih se obučavati kako primijeniti kreativne industrije u poduzetništvu, kako razvijati njihov marketing, definirati misije, vizije i razvoj programa, i kako uspješno startati s poslovanjem.

Podsjetimo, cilj projekta JEWEL je revitalizirati staru gradsku jezgru, a prvi korak ka tome biti će otvaranje Urbanog centra koji će biti mjesto na kojem će svi akteri povezani sa starom gradskom jezgrom izložiti svoje ideje te pronaći zajednička rješenja problema.

Prvi dio edukacije, koji traje oko mjesec dana, počinje 7.svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a vodit će je stručnjaci iz slovenske firma 'Pomurski tehnološki park' koji su taj posao dobili putem natječaja. Tim iz 'Pomurskog tehnološkog parka' pokrenula je prvi slovenski urbani inkubator u Murskom Središću te se već dokazala u ovakvim projektima.

 „Prvih dana edukacije sudjelovat će svi sudionici grupno, a onda kreće individualna edukacija na kojoj će stručnjaci iz Slovenije procijeniti kojih petero sudionika su najkompetentniji da rade u Urbanom centru.  Iskustva drugih europskih gradova govore kako na projektu nikada ne ostaju svi prijavljeni. Neki odustanu tijekom, neki nakon edukacija, jednostavno jer se svi na pronađu u tom projektu. Svi koji ostanu, bit će uključeni u projekt Urbanog centra, bez obzira što će samo pet osoba fizički raditi u samom centru. Uloga inkubatora je pomoći poduzetnicima početnicima da polako stanu na noge, osnuju svoj firmu koja će stasati i razviti se u nešto veće, nakon čega bi izašli iz inkubatora da bi ušli novi ljudi s novim idejama. To je bit inkubatora“, istaknuo je Mišura.

„Drugi dio edukcije biti će još detaljniji, a tko će ga provoditi još ne možemo sa sigurnošću reći. Ovim putem moram se zahvaliti Vilimu Lakiću, ravnatelju Gradske knjižnice koji nam je osiguravanjem prostora maksimalno izašao u susret tijekom provedbe projekta Jewel“.

Diljem europskih gradove postoji niz urbanih centara koji okupljaju kreativce iz različitih industrija. Neki se odlučuju za specifično područje; npr. arhitekturu ili fotografiju. Urbani centar u Šibeniku trebao bi, prema riječima Petra Mišure, biti općeg tipa a njegova glavna uloga biti okupljanje kreativaca na jednom mjestu gdje će oni razvijati svoje ideje, te preuzimanje komunikacije sa stanovništvom stare gradske jezgre.

Projekt Jewel sufinancira Europska unija, a ukupna vrijednost iznosi gotovo dva milijuna eura. Vrijednost dijela projekta koji provodi Šibenik je 227.000 eura, od čega EU sufinancira 85 posto sredstava.

Iz kategorije: Vijesti