Datum objave: 25. Travanj 2014

More visoke kakvoće na hrvatskim plažama potvrdilo i savjetovanje u Solarisu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija je domaćin i pokrovitelj ovogodišnjeg, dvadesetog radnog sastanku županijskih zavoda za javno zdravstvo, upravnih odjela i zavoda nadležnih za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo, održivi razvoj i pomorstvo jadranskog područja uključenih u Provedbu programa praćenja kakvoće mora za kupanje na plažama u Republici koji se jučer i danas održavao u Solarisu.
Program praćenja kakvoće mora na plažama provodi se u RH sustavno i kontinuirano od 1989. Godine i rezultati su vrlo dobri jer je na većini plaća more visoke kakvoće za kupanje.
Sastanak se tradicionalno organizira prije početka sezone kupanja, a ove godine domaćin-pokrovitelj je Šibensko-kninska županija. Na sastanku prisustvuju predstavnici jadranskih županijskih upravnih odjela i zavoda nadležnih za provedbu Uredbe o kakvoći mora za kupanje, nadležna tijela državne uprave i znanstveno-istraživačke institucije uključene u program.

Sudionike sastanka jučer je u Solarisu pozdravio župan Goran Pauk. „Turizam za obalne i otočne zajednice ima niz pozitivnih gospodarskih učinaka ali je i dominantni pokretač svih pritisaka u okolišu. Stoga razvoj turističke djelatnosti vezane uz more nameće potrebu praćenja kakvoće mora na plažama i upravo u tom dijelu Vi predstavljate važnu kariku.“, kazao je župan te istaknuo da je more na našoj strani Jadrana uglavnom izvrsne kakvoće, a zadatak svih nas je da takvo i ostane.

Na sastanku je prezentirano nacionalno izvješće te županijska izvješća o kakvoći mora za kupanje u 2013. Godini, raspravljalo se i o postignutim i planiranim rezultatima i provedbenim mjerama, a razmijenjena su i iskustva vezana za Program praćenja kakvoće mora za kupanje i monitoring mora općenito, kao i međunarodne aktivnosti i obveze.
Sastanku su, petu godinu zaredom, na poziv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, prisustvovali predstavnici nadležnih tijela Republike Crne Gore u okviru bilateralne suradnje na provedbi EU Direktiva i ostalih međunarodnih propisa i sporazuma iz područja zaštite mora, morskog okoliša i integralnog upravljanja obalnim područjem.


 

Iz kategorije: Vijesti