Datum objave: 24. Travanj 2014

PREDAVANJE:Kakvi nas roboti čekaju u doglednoj budućnosti?

Diana Ferić
Diana Ferić

„Sadašnjost i budućnost robota“ tema je predavanja koje će  danas u Tehničkoj školi u Šibeniku  s početkom u 12 sati održati dr.sc. Gojko Nikolić Dado, sveučilišni profesor s velikim iskustvom rada u robotici. Organizatori su Grad Šibenik, Tehnička škola i časopisa Šibenik tim.

Polazeći od sadašnjeg stanja tehnike i znanosti profesor Nikolić prezentirat će budućnost robota kroz dva posebno intenzivna pravca razvoja tzv. društvene robote i medicinske robote. Društveni roboti biti će u skoroj budućnosti svugdje oko nas u kući na poslu na javnim mjestima, te po značaju za čovjeka biti će najznačajniji roboti. U njihov razvoj će se najviše ulagati. Drugi tip robota, medicinski roboti, značajni su zbog utjecaja na poboljšanje dijagnostike, kirurških intervencija i liječenja, zbog čega će pacijenti boraviti kraće u bolnicama. U tu skupinu robota spadaju i tzv. servisni roboti za njegu bolesnika, pomoć nemoćnima i hendikepiranima. U razvoj tih robota ulažu se također ogromna financijska sredstva sve više. Obzirom da predavač radi na razvoju hrvatskog medicinskog robota za neurokirurgiju, taj robot će biti prikazan s nešto više podataka i opisa.

Bit će prikazana postojeća dostignuća tih robota te vizije znanstvenika futurologa o onome što nas čeka u bližoj i nešto daljoj budućnosti, koja mogu s današnje perspektive biti, ne samo iznenađujuća već i šokantna.

Prof. dr. sc Gojko Nikolić – Dado rodio se i odrastao je u Šibeniku. Bio je dugogodišnji je profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Tekstilno – tehnološkim fakultetu. Pionir je uvođenja automatizacije u proizvodnju u Hrvatskoj, autor je 18 priznatih patenata u zemlji i inozemstvu, a posljednje vrijeme radi na primjeni robotskog sustava u medicini te na programima koje bi i Šibenik mogle uvesti u svijet visoke tehnologije. Član je tročlanog tima znanstvenika koji su konstruirali u svijetu rijetkog robota za izvođenje operacija u neurokirurgiji nazvanog RONNA.

Organizatori predavanju su Grad Šibenik, Tehnička škola i časopis Šibenik tim.

 

Iz kategorije: Vijesti