Datum objave: 27. Ožujak 2014

Ivo Livaković:Ulicama u Šibeniku dati imena Lovre Županovića, Petra Guberine i Milivoja Zenića

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradovi se svojim velikim, znamenitim ljudima  odužuju kada njihovim imena nazovu ulicu ili trg. Tako je profesor Ivo Livaković, najveći živući šibenski kroničar, šibenskoj gradskoj vlasti uputio prijedlog da se šetnica u Docu nazove imenom akademika Petra Guberine, Strme stupe na Gorici imenom Milivoja Zenića, jer je tu njegova rodna kuća, a da se obližnja Ulica 18 buntovnika preimenuje ili da se barem jedna njezin dio nazove imenom akademika Lovre Županovića budući da je u njoj njegova obiteljska kuća.
Profesor Livaković predlaže i da se 2015. godine, na 90. obljetnicu njegova rođenja na toj kući postavi i spomen ploča.
„ Petar Guberina je sigurno najzaslužniji Šibenčani n po svojim je djelima i radu i za mene je veći i od Fausta Vrančića. Lani je na inicijativu njegovog prijatelja Mladena Lovrića i uz moju potporu te razumijevanje bivše gradske vlasti na njegovoj rodnoj kući postavljena spomen ploča. Bilo bi primjereno njegovim imenom nazvati neku ulicu u Docu gdje je rođen, ali sve ulice već imaju svoja imena i ne bi imalo smisla sada ih preimenovati. Zbog toga bi najprimjerenije bilo njegovim imenom zazvati šetnicu od Doca do plaže Banj“, objašnjava profesor Livaković koji je sa svojim prijedlogom već usmeno upoznao gradske čelnike. Guberina je bio istaknuti svjetski znanstvenik i istraživač jezika, govora i sluha, osnivač SUVAG –a i poznat je u cijelom svijetu. Livaković predlaže da se njegovim imenom nazove i buduće šibenskog sveučilište, kada bude osnovano.
Akademik Lovre Županović poznati je muzikolog, član HAZU –a ,a njegov rad je ostavio su vidne tragove u suvremenoj glazbenoj kulturi i glazbenom životu Hrvatske, posebno u poznavanju starije hrvatske glazbe.
Prerano preminuli Milivoj Zenić bio je dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice u Šibeniku u poznati publicist koji je za sobom ostavio vrijedne knjige o Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti