Datum objave: 10. Veljača 2014

Na Zlarinu se planira otvoriti "Hrvatski centar koralja"- traže se sredstva iz EU fondova

Nina Medić
Nina Medić

Grad Šibenik u suradnji s Zlarinjanima planira pokrenuti projekt „Hrvatski centar koralja Zlarin“ kojim će se obuhvatiti niz sadržaja vezanih uz koraljarstvo na otoku Zlarinu, a većinu financijskih sredstava za izradu projekta planira se povući iz EU fondova.  Projekt je u petak predstavljen u Ministarstvu turizma povjerenstvu za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava tog ministarstva nakon što je Grad Šibenik prijavio projekt na natječaj Fonda za razvoj turizma. Projekt je povjerenstvu predstavila  Ivana Bujas Rupić, pomoćnica pročelnika odjela za gospodarstvo,  u pratnji Željka Burića, gradonačelnika Šibenika i Matije Bumbaka, pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Projekt „Hrvatski centar koralja Zlarin“ obuhvaća rekonstrukciju i opremanje  postojeće “Kuće koralja” na Zlarinu, odnosno obnovu zgrada Kažerma i Kuće Šare, zatim kupnju ronilice na daljinsko upravljanje za razgledavanje koralja te opreme za radionicu koralja i edukaciju budućih zaposlenika i obrtnika uz pripadajuće marketinške aktivnosti. Obuhvaća obnovu i revitalizaciju zaštićenih profanih objekata na otoku Zlarinu, stvaranje muzejsko–galerijskog prostora koji teži samofinanciranju i samoodrživosti, poboljšanje infrastrukture za kulturno-turističku djelatnost, podizanje svijesti lokalnog stanovništva o vrijednosti i jedinstvenosti lokaliteta i baštine otoka, podizanje prepoznatljivosti i identiteta otoka Zlarina, povećanje broja zaposlenih, povećanje stupnja samoodrživosti i samofinanciranja lokalne zajednice, te uspostava škole koraljarstva.

Nositelj ovog projekta je Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, dok su Muzej Grada Šibenika, TZ otoka Zlarina, Kulturno umjetničko društvo Koralj, obrtnici na otoku Zlarinu i Udruga Punta arta suradnici na projektu.

Projekt je prijavljen na natječaj EU Fonda za razvoj turizma i namjerava na taj način doći do oko 8 milijuna kuna, koliko im treba za realizaciju nacionalnog centra koralja na Zlarinu.  Do kraja godine bi trebala biti gotova sva dokumentacija potrebna za prijavu na strukturni fond EU.  Priprema projektne dokumentacije stoji 668.750 kuna, a ukupan iznos sredstava potrebnih za njegovu realizaciju iznosi 8 milijuna kuna.

Kompletan iznos za sufinanciranje dokumentacije projekta predviđen je u Proračunu za 2014. godinu. Sukladno posljednjoj Shemi bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu mogućnost za sufinanciranje projekta od strane Strukturnih fondova za područje Grada Šibenika iznosi 97% a ostatak sufinancira Grad Šibenik.

Na predstavljanju projekta, kojega je nositelj Grad Šibenik, istaknuto je kako Gradska uprava posjeduje institucionalni kapacitet već dokazan u provedbi 6 projekata financiranih od strane Europske unije.

Iz kategorije: Vijesti