Datum objave: 05. Veljača 2014

Društvo arhitekata Šibenik traži javni uvid u projekt izgradnje kompleksa na staroj peškariji

Nina Medić
Nina Medić

Povodom izgradnje spornog stambeno-poslovnog bloka na staroj peškariji u Docu oglasilo se i Društva arhitekata Šibenika koje traži javni uvid u projekt izgradnje tog kompleksa. Naglašavaj kako bi takva lokacija trebala podlijegati raspisivanju javnog arhitektonskog natječaja te kako nema opravdanja da on već do sada nije proveden s obzirom da se radi o velikom zahvatu na pročelju tj. licu grada.

Društvo arhitekata Šibenik traži od investitora , autora i gradske uprave, da projekt nekoliko dana bude javno izložen, odnosno na uvidu javnosti i struci, te nakon toga stručno prezentiran. Javno izlaganje i procjenu traže jer Društvo arhitekata samo ne može utjecati na izgled projekta niti na postupak donošenja akta za građenje s obzirom da je projekt arhitekta Ive Vojnovića iz Splita izrađen sukladno konzervatorskim smjernicama i već je dobio lokacijsku dozvolu u skladu s važećim Zakonom.

„Već petnaestak godina traju prijepori oko izgradnje stambeno poslovne  građevine na mjestu bivše gradske ribarnice koja je nastala na prostoru dijela samostana sv. Dominika, uništenom u savezničkom bombardiranju. Taj je prostor od 14. stoljeća do Drugog svjetskog rata bio dio samostana sv. Dominika i danas je, bez obzira što samostana više nema i što je riječ o jednoj urbano narušenoj pa i prilično zapuštenoj lokaciji, „stara peškarija“ sastavni je dio najvrjednijeg dijela stare gradske jezgre, štoviše, nalazi se u zoni zaštite oko katedrale sv. Jakova, spomenika UNESCO-a“, stoji u priopćenju Društva.

„U Šibeniku već postoji praksa u kojoj je izostavljen javni arhitektonski natječaj, ali su projekti dani na javni uvid i prezentirani. Ovdje je riječ o lokaciji na koju su i struka i građani iznimno osjetljivi pa bi se javno trebalo pokazati o kakvu se rješenju radi. Zaključno- Društvo arhitekata Šibenik ne prihvaća praksu da se na visoko vrijednim lokacijama Grada rade interpolacije bez javnog arhitektonskog natječaja, te javnih i stručnih rasprava, kao i da se u tim situacijama ne raspravlja samo o tehničkim, već i o estetskim kategorijama.“

Podsjetimo, o projektu izgradnje kompleksa u Docu već se očitovalo priopćenjem i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, u kojem su istakli kako gradnja takvog kompleksa nagrđuje taj dio grada i nije primjeren za staru gradsku jezgru Šibenika.

Iz kategorije: Vijesti