Datum objave: 06. Rujan 2013

Boris Buden na FALIŠ -u o ćirilici, dominaciji engleskog jezika i transformaciji nacionalne države

Diana Ferić
Diana Ferić

Istodobno dok je dio građana Šibenika u četvrtak uvečer palio svijeće kod Spomenika na Baldekinu izražavajući svoj prosvjed zbog uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru na drugoj večeri Festivala alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) na Maloj loži, kao svojevrsnoj grčkoj agori, posve drukčiji stavovi u vezi s tim pitanjem koje je posljednjih dana eskaliralo. S obzirom na njegovu aktualnost nije ga mogao na svom predavanju „Spiking juropien: o slobodi, bratstvu i jednakosti europskih jezika“ zaobići ni poznati filozof Borisa Buden. „ To bi možda bilo najbolje odšutjeti“ odgovorio je Buden, ali ipak nije odšutio već je komentirao kako je to posljedica onoga što se u Hrvatskoj događa s građanskom svijesti i, kako je kazao, dekadentnom hrvatskom građanskom klasom već dvadeset godina. „Problem je u tomu što nitko u Hrvatskoj nije napravi klik i otvoreno se obračunao s takvim stvarima, izazvao radikalne snage kako bi se stvorio politički diskurs u kojem bi se takva pitanja raščistila već se sve svodi na neku statistiku. Tako svi uzimaju zdravo za gotovo da su više od 90 posto Hrvata katolici. Ali oni su katolici prvenstveno zbog toga što to podrazumijeva da su pravi Hrvati, a ako su pravi Hrvati onda u Hrvatskoj mogu prosperirati. Da je primjerice SDP, kada je trebao, ušao u otvoreni sukob s katoličkom crkvom onda bi se u vezi s tim stvorio potreban diskurs i takve se stvari ne bi vukle sa strane s dekadentnom hrvatskom građanskom klasom. Takva situacija i takav politički diskurs su bijedni i o tome uopće ne želim govoriti. Umjesto o stvarima koje se sada nameću trebalo bi razgovarati o transformaciji koja mijenja poimanje nacionalne države, ali toga u Hrvatskoj nema “ kazao je Buden.

Program FALIŠ –a večeras je unio u Šibenik već zaboravljeni i zapostavljeni kritički duh i kritičko poimanje stvarnosti što je publika koja je napunila Malu ložu pozdravila i u tome uživala. U publici je bio i književnik Ivo Brešan koji je inače vrlo rijetko na javnim događanjima.

Boris Buden je uz ostalo govorio o dominaciji engleskog jezika koju je donijela globalizacija, a koja je transformirala i engleski jezik i on više nije jezik Engleza. Jezik, kazao je, ne može biti zatvoren u nacionalne političke okvire. Upozorio je da ne bi trebali biti impresionirani apstraktnom jednakošću jezika u Europskoj uniji kojom se bave javnost i politika, a nikoga ne brine transformacija u kojoj većina jezika pa i oni poput njemačkog i francuskog nestaju. Danas, primijetio je, dolazimo u situaciju kakva je bila u srednjem vijeku kada je dominirao samo jedna jezik, latinski. Kapital određuje dominaciju jezika, a globalni kapital, smatra Buden nema problema s proliferacijom kroz puno malih jezika kao ni s proliferacijom kroz puno malih država, jer što ih je više to su nemoćnije. „ Pravo pitanje je čemu te države služe. Uloga država danas nije da štiti interese svog društva, da štiti interese svoje radničke klase već suprotno da ih zbog interese globalnog kapitala uništi i to je pravi problem“, zaključio je Buden.

Drugi večerašnji program također se zasnivao na kritičkom odnosu prema stvarnosti. Direktori Festivala Kruno Lokotar, Srećko Horvat i Emir Imamović Pirke te gosti čitali su dijelove angažiranih eseja, pjesama, priča i satiričnih tekstova dvojice nedavno preminulih autora, Mirka Kovača i Đermana Senjanovića Čiče, Viktora Ivančića i Andreja Nikolaidisa. . Šibenska književnica Jela Godlar pročitala je pismo kojim se suprotstavila uklanjanju ploča borcima za istinu i čovjeka u Hrvatskoj samo zato što su bili komunisti i što je na njima bila zvijezda, a nastupio je i Šibenčanin Ivan Krsnik koji se predstavio kao avangardni kritičar koji propituje suštinu čovjeka, a to je, kazao je, kretenizam koji ne jenjava. Uglavnom parafrazira već poznate stihove i misli poput „ Pokretenimo se braćo, pokretenimo i druge , Epur si kure, Perpetum debil, a na kraju je za održavanje Festivala zahvalio njegovim organizatorima, ali i onome tko je uzor tog festivala – očuhu Domovine iz Velikog Trgovišta o kojem je također spjevao pjesmo koja završava „voli te tvoja stoka, stoga sitnog zuba“.

Večer je završila stihovima prerano preminulog slovenskog pjesnika  Srećka Kosovela koji su nastali 20 – tih godina prošlog stoljeća : „Laž, laž evropska, milijuni umiru, a Evropa laže, rušiti, rušiti rušiti…“ ,a mogu biti i uvod u sutrašnji okrugli stol pod nazivom „Evropsko proljeće“.

FALIŠ traje do subote, 7. rujna kada će predavanje doržati i glavna zvijezda Festivala Tariq Ali poznati lijevi aktivist i pisac.
 

Iz kategorije: Vijesti