Četvrtak, 15 Studeni 2012 01:00

Na Interliberu predstavljen novi roman Ive Brešana

Napisala: 
Na Interliberu predstavljen novi roman Ive Brešana

Novi roman književnika Ive Brešana "Sedam stuba do trona" predstavljen je na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu,O romanu su govorili urednik Velimir Visković i sam autor, a predstavljanje je vodio Aleksandar Stanković, objavila je HINA.

Visković smatra kako Brešanov roman nije bitan samo zbog priče, jer autor nije narativni minimalist. Roman je važan ponajprije radi svoje oštre društvene kritičnosti, rekao je dodavši kako je svaki od likova predstavnik jednoga sloja pervertnoga i bolesnog hrvatskog društva.

Ocijenio je kako je to društvo u kojem vlada totalna moralna anemija potpuno moralno rastočeno pa su čitateljeve simpatije, unatoč negativnoj ulozi glavnoga antijunaka, na njegovoj strani.

Glavni lik Kristijan obračunava se s predstavnicima tog bolesnog društva, rekao je dodavši kako ih zapravo ubija.

Istaknuo je kako prateći Kristijanov osvetnički pohod Brešan daje živu sliku hrvatske tranzicijske stvarnosti u kojoj se urušava moralni sustav te nasataje kapitalizam balkanskoga tipa.
Roman "Sedam stuba do trona" (330 str.) objavio je zagrebački nakladnik Profil.

Ivo Brešan rođen je u Vodicama 1936. Pisao je dramske tekstove i romane. Autor je groteskne tragedije "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!