Datum objave: 08. Srpanj 2012

ZABORAVLJENA OBLJETNICA: 75 godina aluminija u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Prije točno 75 godina, 7. srpnja 1937. godine u Tvornici aluminija „Ivanal“u Lozovcu, tada jedinoj u Europi, izliven je prvi aluminij. Od te godine počinje da tako kažemo aluminijski dio povijesti Šibenika koji je de facto trajao do 1991. godine.  Jedini koji je javno na to  podsjetio i otvorio tu temu je Vitomir  Katić, 84 - godišnji Šibenčanin, stručnjak za aluminij koji  je bio anagažiran u svim veći,m svjetskim aluminijskim tvrtkama. "Ove godine navršava se 75 godina od izlijevanja prvih blokova aluminija, čime su udareni temelji hrvatskoj, a u to vrijeme i jugoslavenskoj aluminijskoj industriji koja je preporodila šibenski kraj. Žalostan sam jer ne vidim da će itko obilježiti taj iznimno važan datum za Šibenik − kaže Katić. Svjestan je da vrijeme nosi svoje, ali nikako ne moglu  prihvatiti da izostaje sluha i volje da se tako bogata industrijska prošlost makar muzejski sačuva. ", kaže taj razočarani stručnjak koji odavno već predlaže osnivanje Tehničkog muzeja u ŠIbeniku. "Godinama pokušavam privoljeti lokalne vlasti da se u Šibeniku utemelji tehnički muzej. Uništili smo TEF, ali ostavimo tragove budućim generacijama o toj industriji od koje je preživljavalo tisuće obitelji. Gotovo je i s prvom tvornicom aluminija na Lozovcu, a ugašena je i Elektroliza u Ražinama. Savjetovao sam da se sačuva barem jedna peć, no ne znam što je od toga ostalo. Nema više tvornica, a umiru i ljudi, svjedoci jednog vremena.", kazao je  Katić novinarima.


Tvornicu aluminija izgradilo je  Akcionarsko društvo Aluminij. Gradnja je počela  u kolovozu 1936. godine, a dvije godine nakon što je izliven prvi aluminij, TA „Ivanal“ je u u srpnju 1939. godine proizveo i prvu glinicu. Tvornica je uspješno radila i razvijala se do Drugog svjetskog rata. Raznim diverzijama proizvodnja u njoj onemogućena je 1943. godine. Obnovljena je 1946. godine i nakon konfiskacije od obitelji Ivanović, registrirana kao državno poduzeće kao Tvornica aluminija „Lozovac“. Kasnije, 1948. godine TAL je udružen s bišim poduzećem „Elektroželjezara“ (TEF) u Elektrometalurški kombinat. Samostalnim je poduzećem ponovno postala 1950. godine, a 1964. godine udružena je s Tvornicom lakih metala koja je te godine bila izgrađena u Ražinama.

Proizvodnja aluminija u TAL-u prestala je tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine, a obnovljena je nakon osamostaljenja Hrvatske i povratka tvornice potomcima njenog osnivača  Ivana Rikarda Ivanovića, kada se ponovno pojavljuje pod svojim izvornim imenom „Ivanal“.
Sedamdeset peta obljetnica početka proizvodnje aluminija u Šibeniku, što je bilo moguće zahvaljujući slavnoj hidroelektrani koju je na Skradinskom buku 1895. godine izgradio Ante Šupuk, vrijedan je jubilej kojeg je Šibenik morao dostojno obilježiti. Uz sve kontraverze koje su pratile proizvodnju aluminija u novije vrijeme, činjenica je da je Šibenik upravo zahvaljujući aluminiju, nakon prve industrijske revolucije koju je potaknuo Ante Šupuk, upravo zahvaljujući poduzetniku Ivanu Ivanoviću stekao sve gospodarske i ekonomske preduvjete da postane istinskim gradom te upravnim i kulturnim središtem regije koju danas nazivamo Šibensko – kninskom županijom. 
 

Iz kategorije: Vijesti