Datum objave: 03. Lipanj 2012

Hoće li vjernici konačno reagirati na objede protiv umjetne oplodnje?

Diana Ferić
Diana Ferić

Sustezala sam se  do sada komentirati ono što iz Katoličke crkve dolazi ovih dana vezano za potpomognutu oplodnju, očekujući da će reagairati netko iz redova vjernika jer među njima sigurno ima puno onih koji žele ili su pokušali na taj način doći do željenog djeteta, a onda bi to značilo da se takvim rigidnim stavovima ne suprostavlja netko iz ideoloških razloga. No reakcija nema, a izjave koje dolaze sa strane Crkve postaju sve strašnije.

Tko može otrpjeti ovo što je u vezi s  takozvanom umjetnom oplodnjom danas u emisiji  "Nedjeljom u 2" izjavio  don Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila. "Dijete treba biti Božji dar, a ne plod inženjeringa. Neplodnost često nije stvar fizioloških problema, već je često uzrokuje način života, stres, pa i prevelika želja da se ima dijete. Kao što ne može svatko biti pjevač ili nogometaš, tako netko ne može biti roditelj".  Kad netko kleveće, vrijeđa ili radi nešto što se protivi ljudskom dostojanstvu bude sankcioniran. A što se može napraviti protiv ovakvih izjava koje duboko vrijeđaju sve one koji istinski žele dijete ali ga iz određenih fizioloških razloga ne mogu dobiti. Trebaju li možda biti licemjerni, poput  nekih upravo iz redova Crkve, koji se pozivaju na celibat, a imaju djecu "posutu po svijetu" i varati svoje supružnike. Je li to u duhu nauka Katoličke crkve? 

Šibenski biskup monsinjor Ante Ivas nedavno je, govoreći na svečanoj misi na kojoj su bili krizmenici iz Šibensko - kninske županije, osupno mnoge koji su ga slušali, svojim stavom o umjetnoj oplodnji. Biskup je tada kazao kako je to grijeh i kako to znači da više neće postojati otac i majka nego, kako je kazao, Roditelj 1 i Roditelj 2, što je mnogu djecu zbunilo i frustriralo, ali nitko dod vjernika nije na to reagirao, a u u Hrvatskoj su, kako statistike kažu,  katolički u većini. Znači li to o da se slažu s ttakvim izjavama prvih ljudi Crkve!

A  tko je taj tko će dignuti glas protiv u ime svih roditelja koji se upravo zahvaljujući potmognutoj nadaju da će dobiti dijete, onih kojima je to uspjelo i, u prvom redu, u ime sve divne  djece koja su tako začeta, a koja se, slušajući ljude iz Katoličke crkve, mogu i  moraju osjećaju diskriminiranima. A možda ih je bilo i među krizmenicima u šibenskoj katedrali kada je propovjed držao biskup Ante Ivas.
 

Iz kategorije: Vijesti