Datum objave: 08. Svibanj 2012

Horvatinčić: "Nisam kriv" - obitelji poginulih Talijana isprika i žaljenje

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ne osjećam se krivim" izjavio je danas na početku glavne rasprave na Općinskom sudu u Šibeniku zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić optužen da je 16. kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju, pored otočića Maslinovik, svojim gliserom naletio na jedrilicu i na mjestu ubio talijanski bračni par koji se nalazio na jedrilici. Djeci poginulog bračnog para  izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo. 

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić pročitala optužnicu u kojoj su navedene  detaljne ozljede od kojih su stradali Francesco Salpietro (63) i Mariela Patelli (61) -  potpuna amputacija gornjih ekstremiteta, smrskana lica, slomljena lubanju te moždano krvarenje.  Horvatinčić je nakon toga  kazao: "Gospođo sudac, dozvolite mi da ovom prigodom izrazim žaljenje obitelji, naročito djeci poginule gospođe Mariele i gospodine Francesca."

Sin i kćerka poginulog talijenskog bračnog para nisu danas bili na suđenju.U izjavi koju je dao novinarima zamolio ih je da ne prejudiciraju ishod postupka i da se strpe dok suđenje ne bude završeno, kazavši, kako je slučaj sam po sebi potresan.

Sutkinja u postupku Maja Šupe odredila je termine ročišta, a prema njezinom prijedlogu, na svakom ročištu svjedočit će pet svjedoka. Pred sudom će 28. svibnja svoj iskaz dati Anica Đerđa koja se u trenutku nesreće nalazila s Horvatinčićem u gliseru.

Sljedeća ročišta održat će se 18. lipnja, 2. srpnja, 29. kolovoza, 4. rujna te 4. prosinca, kada bi trebao svjedočiti 45-godišnji njemački državljanin Klaus Fuchs koji je prvi stigao na mjesto tragedije. Suđenje će biti otvoreno za javnost.

Jutarnji list je objavio informaciju da Horvatinčić pregovara sa sinom poginulih Talijana o eventualnoj odšteti.

 

 

 

 

Objavljeno u 8 sati: Danas na Općinskom sudu u Šibeniku počinje suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je 16. kolovoza prošle godine pored otočića Maslinovik, u primoštenskom akvatoriju, svojom motornom jahtom "Santa Maria" usmrtio bračni par iz Italije.

U optužnici koju je podignulo Državno odvjetništvo prije pet mjeseci stoji kako je poduzetnik, vozeći prebrzo i preblizu obali, te ne obraćajući pažnju na okolni pomorski promet, pramcem svoga glisera naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili Talijani. Horvatinčićev je gliser, navodi se u optužnici, prešao preko čitave dužine jedrilice i na mjestu usmrtio talijanski bračni par.
Njegov odvjetnik Branko Baice kazao je novinarima  da nisu zadovoljni optužnicom jer dokazi upućuju na drugu kvalifikaciju. Horvatinčić bi se danas pred sudom trebao izjasniti o krivnji. Sudit će mu sutkinja Maja Šupe.

Tomislav Horvatinčić je u istrazi tvrdio kako je zakazao autopilot koji je u trenutku sudara navodno bio uključen.


Iz kategorije: Vijesti