Datum objave: 14. Prosinac 2010

HNK Šibenik do ljeta dioničko društvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Nogometni klub Šibenik do ljeta bi trebao postati dioničko društvo, optimistična je procjena predsjednika kluba Gorana Pauka, ujedno župana Šibensko – kninske županije koji vjeruje da za proceduru pretvorbe šibenskog prvoligaša u dioničara neće trebati više vremena.

Kroz pretvorbu do normalnog poslovanja

«Taj je proces formalno započeo ove jeseni, a ključni je događaj bilo nedavno je potpisivanje ugovora sa splitskim odvjetnikom Matom Perošem čiji će odvjetnički ured odraditi taj obilni posao uz iskustva stečena u istom postupku pretvorbe Hajduka u dioničko društvo što će nam sigurno pomoći. Odavno nam je jasno da bez pretvorbe ne možemo dalje i koliko god gadna vremena bila, moramo biti optimisti i vjerovati da će nam pretvorba pomoći, da će NK Šibeniku omogućiti normalnije poslovanje, rješavanje dugova i da ćemo stvoriti klub na zdravim nogama. Dioničko društvo u odnosu na sportsku udrugu sigurno nam nudi više mogućnosti za ulaganja u šibenski nogomet, bilo preko budućih dioničara ili sponzora. Uz vjeru da će se do pretvorbe i kriza smiriti, očekujem bolje dane za naš klub» kazao je za Šibenik News predsjednik Pauk koji očekuje, a to je ujedno i jedini provjereni model pretvorbe, da će Grad Šibenik biti glavni partner i tako sutra postati najveći dioničar NK Šibenika. Naime, kako smo doznali od Pauka, klub najviše duguje državi na koju se odnosi preko 90 posto svih dugovanja. U procesu pretvorbe država bi trebala dug pretvoriti u dionice koje će dobiti Grad Šibenik, a on bi i klubu trebao dati na korištenje stadion na Šubićevcu ali i u Crnici, sve to u dugogodišnji najam od 20 – 30 godina.

Gradonačelnik se odbio izjasniti

"To je trenutno jedini prihvatljivi model pretvorbe koji nam u ovom trenutku odgovara i uvjeren sam da će Grad pristati na to, pogotovo zato što je gradonačelnik Ante Županović čovjek koji dolazi iz nogometa i koji dobro zna da je to jedini način da osiguramo klubu bolju budućnost. Bez pretvorbe te budućnosti nema" smatra predsjednik Pauk.

Gradonačelnik Ante Županović nije htio razgovarati na ovu temu pa je preko svoje šefice ureda Ane Gojanović poručio da o pretvorbi HNK Šibenik još uvijek službemo nema što za reći.

No, prema informacijama kojima raspolažemo, Grad će prihvatiti plan pretvorbe šibenskog prvoligaša, a kada HNK jednom postane dioničko društvo, ljudi koji se bave lokalnim nogometom uvjereni su da će tada lakše klub dolaziti do sponzora i ulagača. Kako Šibenik news doznaje iz dobro informiranih izvora sa Šubićevca, jedan od glavnih ulagača, kupaca novih dionica, bit će poduzeće Zagreb Montaža koje prije toga mora prodati dionice Hajduka jer po zakonu ne mogu biti veliki dioničari dva prvoligaša istodobno. Inače, Zagreb Montaža bila je jedan od prvih velikih poduzeća koje je kupilo Hajdukove dionice, a na isti način trebali bi pomoći i šibenskom provoligašu i tako biti primjer drugim poduzećima bez čijeg interesa za dionice nema budućnosti za HNK Šibenik.

Iz kategorije: Sport