Datum objave: 20. Svibanj 2019

Hrvatski osmerac s trojicom krkaša osvojio četvrto mjesto na na Europskom prvenstvu u Essenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska posada u kojoj su bili i veslači VK Krka iz ŠIbenika Lovre Klarin, Jerko Radovčić i Nino Perišić osvojili su četvrto mjesto u finalnoj utrci ovogodišnjeg Europskog prvenstva u veslanju za juniore koje je održano u Njemačkoj. Hrvatska je imala u A-finalu dvije posade. Jedna je bila četverac bez kormilara splitskog Gusara u sastavu Antonio Grubiša, Bruno Majić, Karlo Borković i Ivan Vuković, dok je drugu posadu činilo 9 momaka, a uz Šibenčane zo su bili Niko Morović i Viktor Pujas (oba V.K. "Trešnjevka"), Mislav Đomlija i Denis Capan (oba V.K. "Jarun"), Luka Markulinčić (V.K. "Istra" Pula), te štroker Mateo Stojšić (V.K. Jadran" Rijeka).

Kolonu je u završnici finala na kojem ej sudjelovao hrvatski osmerac prevodila Njemačka koju su slijedili Rusi i Ukrajinci, pa onda četvrta Hrvatske, peta Poljska i šesta Mađarska. Na prvih 500 metara naši su na izvrsnom trećem mjestu, ispred su Nijemci i Rusi... na tisuću metara naši se učvršćuju na trećem mjestu i prijete drugoplasiranim Rusima... tim trenucima komentator podsjeća na treće mjesto CRO-osmenrca s OI u Sydneyu... na isteku tri četvrtine utrke kada je ostalo još samo 500 metara do kraja naš izbornik gosp. Darko Mikšić zabrinuto ukazuje da Poljaci nadiru i prijete bronci koju smo već vidjeli oko vrata Matea & Co. I zaista Poljaci u ludom finišu prelaze najprije Hrvatsku, pa onda i Rusiju i u cilj ulaze kao dugoplasirani. Na kraju Njemačka prva, Poljska druga, Rusija treća, a Hrvatska ostaje praznih ruku na četvrtom mjestu! Vidimo da kormilarka Ukrajine neutješno plače zbog petog mjesta, a Mađari šokirani šestim mjestom kao da ne vjeruju što im se desilo! Na izlasku iz čamca naši padaju s nogu, trener i izbornik im čestitaju na žestojoj borbi, a Hrvatima susjedi iz Slovenije (opet) čestitaju i pitaju imamo li kojeg trenera da digne posrnulo slovensko veslanje!,

 Mladići koji su u izbornu vrstu stigli iz Gusara svoju su utrku u A-finalu počeli sjajno: nakon prvih 500 metara zauzimali su drugo mjesto iza favorizirane Njemačke, a ispred Italije, Grčke, Srbije i Francuske. Nakon pola staze njemački četverac povećao je prednost pred ostalima koji su se borili za srebro i broncu i naši su u tom trenutku bili u ravnopravnoj borbi s Grcima, Italijom i Francuskom, dok su Srbi već ispali iz priče. U trećih 500 metara nasljednici plemena Helena osiguravaju srebro, dok Hrvatskoj ostaje utrka s prekojadranskim susjedima u kojoj nisu izdržali, ali su svakako zaslužili priznanje na velikoj borbenosti! Nakon njihova ulaska u cilj prve čestitke na sudjelovanju u napetoj utrci stigle su nam od skupine navijača slovenskog veslanja koja je utrku pratila na tribini odmah pored nas. Biti četvrti među 12 prijavljenih četveraca nije malo!

 

"Tako je završilo još jedno veliko natjecanje na kojem su, među ostalima, sudjelovali i krkaši. NIje bilo ni malo lako izdržati sve napore kojima su bili izloženi, a jedan od najvećih bila je potpuno nenjemačko zakazivanje u organizaciji transporta do hotela, odnosno staze! Najprije se od aerodroma u Dusseldorfu preko Essena do Ratingena gdje je je bio osiguran (jako dobar) smještaj putovalo više od tri sata. Onda kad se već mislilo da se radi o početnim nesnalaženjima sve je opet kasnilo jer zbunjeni vozači nisu znali tko, gdje i koga treba voziti, a najveća panika je bila u subotu u trenucima kad se moralo stići na utrke. Tako je mladim Bjeloruskinjama koje su veslale u dvojcu na pariće njihov krajnje zabrinuti trener rekao "Ako uopće stignemo morat ćete odmah trčati do čamca i ići na start!. Naši veslači imaju obveza prema školi, a izbornik i njihovi trener novo razmišljanje s kojom posadom (posadama) ići na SP u Tokio. Uvjerenja smo da velika većina momaka koji su veslali na Baldeneysee ima veliki kredit u tom smislu! Treba im samo sreća i daljnji marljiv rad na treningu. Iduća važna postaja do Tokija je mitski Bled gdje će se u lipnju opet trebati pokazati kvaliteta! , kako javlja Dražen Crnogaća, predsjednik VK Krka koji je bio na natjecanju.

FOTO:Nives Crnogaća (VK Krka)

 

Iz kategorije: Sport

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3