Datum objave: 12. Veljača 2019

European match race tour:U Šibenik ovog vikenda stižu najbolji europski jedriličari

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedriličarska sezona u Šibeniku počinje još jednim međunarodnim spektaklom koji će se održati od 15. do 17. veljače ove godine. U Šibeniku stižu najbolji europski jedriličari na prvu regatu u sklopu European match race toura, serije najjačih natjecanja u dvobojskom jedrenju u Europi. Šibenik je, kao i u protekle dvije godine, domaćin prve regate ovog prestižnog natjecanja, a naš je grad ove godine odabran i za domaćinstvo velikog finala koje je na rasporedu u listopadu.

Zahvaljujući entuzijazmu Jedriličarskog kluba Val i njegovih članova organiziranih u Wave Sailing tim, uz svesrdnu pomoć šibenske Turističke zajednice i Grada Šibenika te generalnog pokroviteljstva D-Marin Mandaline, Šibenik se ucrtao na svjetsku kartu dvobojskog jedrenja. Programi dvobojskog jedrenja u šibenskom zaljevu počeli su već prije pet godina, a vrhunac svih tih nastojanja dogodio se 2017. kada je dobiveno prvo domaćinstvo u seriji regata iz European match race toura.

Nakon prve ovogodišnje regate u veljači u Šibeniku natjecanja iz serije European match race toura bit će održane i u Tivtu (Crna Gora), Lake Neusiedlu (Austrija), Limanu (Rumunjska), Gothenburgu (Švedska), Swinoujscieu (Poljska) te u Lago di Ledru (Italija).

U Šibenik ovoga vikenda stiže osam europskih posada, a jedrit će se tri dana. Match race, odnosno dvobojsko jedrenje, iznimno je dinamična "jedan na jedan" regata s puno kontakata i konfliktnih situacija, u kojoj suci često znaju biti presudni faktor, budući da su pravila stroga i detaljna. Prošlogodišnji pobjednik European match race toura bila je posada poljskog skipera Piotra Harasimovicza, a posada Vala, s Markom Smolić na kormilu, zauzela je odlično treće mjesto.

Regate u Šibeniku se u svijetu jedriličarstva posebno cijene jer su među rijetkima koje se mogu pratiti s kopna. Stoga iz JK Val i Wave Sailing tima pozivaju Šibenčane da ne propuste ovogodišnji start European match race toura ispred šibenske rive.
 

Iz kategorije: Sport

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3