Datum objave: 14. Ožujak 2016

Cina Racing Kart traži novu adresu: lokacija postoji, treba samo volje za pomoći

Šibenik News
Šibenik News

Nedjelja, 14. ožujka, u Šibeniku bila je u znaku adrenalina s karting staze zahvaljujući Bojanu Cinottiju, njegovom Cina Racing Kartu kao i brojnim Šibenčanima koji su se odazvali natjecanju pod nazivom 'Old lovers of motorsports II'.

 

Za sve one koji nisu prisustvovali natjecanju, oni koji, pak, jesu, imaju jasnu poruku: šteta što niste bili! Šteta je čak dvostruka kad uzmemo u obzir da se nakon jučerašnjeg natjecanja, karting staza u krugu trgovačkog centra nakon tri godine čisti i napušta. Bile su to zadnje vožnje na spomenutoj lokaciji. 

 

Prvo natjecanje 'Old lovers of motorsports' održano je u lipnju prošle godine, namjera organizatora bila je istu ponoviti u prosincu no niz problema i problemčića odgovorio je organizatore i ostavio organizaciju drugog po redu natjecanja, koje je odmah u startu privuklo velik broj Šibenčana, za ožujak iduće godine. 

 

 

- Na ideju o natjecanju došli smo Krnčević, Rogulić i ja i već tada okupili smo 20, 25 natjecatelja. Htjeli smo povezati sve koji su vezani za oktanske sportove, ljude iz gradske uprave, žene ... 15. ožujka bio nam je zadnji dan korištenja staze, sad je moramo napustiti zbog isteka ugovora, a nemogućnosti produženja te sam u kombinaciji da dobijem novu lokaciju. Ovom vožnjom htjeli smo zaključiti rad na stazi s jednim ljetnim i jednim zimskim događanjem - kaže nam Bojan Cinotti, prvi čovjek šibenskog kartinga, te povjerenik za karting sport regije Jug (koja pokriva područje od Zadra do Dubrovnika). 

 

Zadnju vožnju na stazi u okviru trgovačkog centra posebno će pamtiti pobjednici utrke u muškoj i ženskoj kategoriji, odnosno muškoj lakšoj i težoj kategoriji. A oni su, redom: 

 

Muška laka kategorija: 1. Marko Živković; 2. Neven Krnić; 3. Damir Škugor 

Muška teška kategorija: 1. Damir Živković; 2. Darko Rogulić; 3. Danijel Mileta

Ženska kategorija: 1. Lucija Bašić; 2. Sanja Vrančić; 3. Maja Spahija

 

-Bilo nam je zabavno, a imali smo tu sreću da nam ne padne kiša. Ove godine promijenili smo sustav natjecanja pa smo imali dvije muške kategorije, tešku i laku, a nakon natjecanja na stazi, program se nastavio u Gušta za nas 10, 15 - kazao nam je Cinotti, dodajući da su umjesto pobjedničkih pokala, pobjednici dobivali zaslužene zahvalnice i pripadajući šampanjac, a vozačicama su podijeljene i ruže. 

 

 

Otkako se prije tri godine Cina Racing Kart smjestio kod Dalmare centra, na stazi nije bilo trenutka bez akcije, svjedoči Cinotti čija priča o kartingu u Krešimirovom gradu seže u doba od prije 19 godina kada je prva karting staza uređena u Solarisu, a nakon promjene vlasnika turističkog naselja, staza je morala seliti. Tada je došlo do prve duže pauze, a po povratku Bojana Cinottija u Šibenik, vratio se i karting među Šibenčane.

 

Nije trebalo proći dugo vremena dok su se Šibenčani 'zapalili' za karting, a nije dugo prošlo ni do trenutka u kojem Bojanova staza još jednom mora mijenjati adresu. Riječ je o čovjeku koji je probudio ljubav Šibenčana prema ovoj vrsti oktanskog sporta i čovjeku koji je uspio izvesti male i velike sugrađane na zrak, te privući stanovnike okolnih županija u Krešimirov grad.

 

 

- Šibenik je turistička destinacija u kojoj gostima možemo pružiti i aktivan turizam, tu radim s djecom. Okupljam i obučavam djecu iz Zadra, Omiša, Splita, Trogira, Biograda da na staze na natjecanja ne dođu kao apsolutni početnici. Ovo je vjerojatno jedino sportsko udruženje koje najam plaća iz svog džepa. Dosad je bilo riječi o improviziranoj stazi dugoj 220 metara, ali je imala sve uvjete za početak, za obučavati djecu. Odmah čim smo počeli raditi ulagali smo u stazu s namjerom da se ide naprijed, da se napreduje, da se okupljaju ljudi - priča nam Cinotti.

 

Ovih dana, Cinotti je u traženju i pregovaranju oko nove lokacija koju bi mogao dobiti na korištenje uz oslobođenje od plaćanja najma, koja bi, između ostalog, značila i ljestvicu više u organizacijskom smislu Cina Racing Karta. Nova staza na novoj lokaciji, koju još uvijek drži tajnom dok sve ne bude konkretno riješeno s vlasnicima, bila bi duža, a samim time daje prostora za razmišljanje o organiziranju većih, jačih natjecanja poput onih s predznakom - državnog. 

 

 

A uz četrnaest kartinga, koliko ih Cina Racing Kart ima na raspolaganju te uz nagrađivanje vozače, nije teško zaključiti da je Šibenik na pragu da otvori vrata još jednom sportu koji će slaviti ima grada van njegovih bedema. 

 

- Financijska podrška ne postoji jer se kod nas najviše novca ulaže u nogomet i slične sportove, a nama i da je sitna sredstva dati, gurnulo bi nas naprijed. Što se tiče države, županije, grada očekujemo da nam pomogne. Adekvatne lokacije postoje, samo treba volje da se ne dopusti da ova lijepa aktivnost ne zamre - kaže Cinotti, poručujući da karting nije luna park, već aktivnost koja nudi mnogo više i dugotrajnije. 

 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Foto:Bojan  Cinotti

 

Iz kategorije: Sport