Datum objave: 17. Kolovoz 2023

Na današnji dan 17. kolovoza 1990. godine počela je oružana pobuna dijela Srba u Hrvatskoj i velikosrpska vojna agresija na Hrvatsku.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 17. kolovoza 1990. godine počela je oružana pobuna dijela Srba u Hrvatskoj i vojna velikosrpska agresija na Hrvatsku. Početak agresije na Hrvatsku nazvan je Balvan revolucijom zato što su toga dana pobunjeni Srbi potaknuti iz Srbije i od velikosrpskih krugova u JNA, postavili cestovne barikade, napravljene od balvana i kamenja. Prve barikade i naoružani pobunjenici uz njih pojavile su se 17. rujna 1990. godine na području današnje Šibensko – kninske županije u Pađenima nedaleko od Knina. Barikade postavljene upravo na tom području nisu bile slučajne. One su bile plod smišljene strategije razbijanja Hrvatske jer su zatvorile najvažnije cestovne i željezničke veze između sjevera i juga Hrvatske te su narušile teritorijalni integritet Hrvatske. Barikade su ujedno bile i realizacija Deklaracije o suverenosti i autonomiji srpskog naroda koja je bila donijeta 25. srpnja 1990. godine na 1. srpskom saboru u Srbu koji je vodio šibenski psihijatar Jovan Rašković.
Da je tzv. Balvan revolucije bila početak rata Srbije protiv Hrvatske i ostvarivanja velikosrpskih teritorijalnih pretenzija oružjem i zločinom službeno je potvrdila Narodna skupština Srbije 9. Svibnja 1992. godine amandmanom na Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju donesenom u kojem se kaže: Osiguraniku, odnosno osobi koje je kao pripadnik oružanih snaga Jugoslavije sudjelovalo u oružanim akcijama posle 17. kolovoza 1990. godine, vrijeme provedeno u tim akcijama, kao i vrijeme provedeno u zarobljeništvu, računa se u posebni staž, u dvostrukom trajanju... u posebni staž u dvostrukom trajanju računa se i vrijeme provedeno na liječenju u medicinskoj rehabilitaciji zbog bolesti ili ozljeda zadobivenih u oružanim akcijama i zarobljeništvu...Sredstva za prava osigurava Republika Srbija.
Oružana
pobuna dijela Srba u Hrvatskoj i vojna velikosrpska agresija na Hrvatku u kojoj su uz lokalne sudjelovali i četnici iz Srbije te Jugoslavenska narodna armija koja se transformirala u srpsku vojsku, okončana je pobjedonosnom oslobodilačkom hrvatskom Vojno – redarstvenom operacijom „Oluja” od 4. do 7. kolovoza 1995. godine.

 

Iz kategorije: Spomenar