Datum objave: 10. Srpanj 2023

SPOMENAR / Kavana šibenskog „Grand hotel Krka” imala je 1913. godine bolju ponudu kave, toplih napitaka i čajeva nego bilo koji današnji šibenski Kavana, restoran i hotel.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Frane Crljenko, šibenski hotelijer i poduzetnik nakon što je 1913. godine kupio tadašnji hotel „Velebit” te ga obnovljenog i moderniziranog nazvao „Grand hotel Krka”, imao je u hotelskoj kavani i hotelskoj terasi tako dobru i bogatu ponudu kave, toplih napitaka, čajeva i raznovrsnih pića kakvu danas nema ni jedna šibenska kavana, restoran ili hotel.
Prema sačuvanim cjenicima "Grand hotel Krka” je prije 110 godina gostima u svojoj kavani nudio kavu u raskošnoj paleti varijanti i aroma. Uz standardnu crnu kavu, tada tzv. tursku jer još nije bilo aparata za espresso kavu, Crljenko je imao kapuciner, kavu s tučenim vrhnjem, kavu sa zavajonom, kavu s medom, kavu s maraštinom, kavu sa skorupom, hladnu kavu, kavu sa sladoledom, kavu s jamajkanskim rumom, kavu s francuskim konjakom, kavu flabiranu američkim whiskeyem. Osim kave Crljenko je imao i originalne šibenske mliječne napitke (čiju recepturu na žalost ne znamo) carsko mlijeko i mlijeko komplet te čokoladu s maraštinom, zatim svjetske standarde grog, pounch, punch od jaja, punch od maraštine, gorući punč, kakao, čokoladu i čokoladu s tučenim vrhnjem.
Više od kave Crljenkov „Grand hotel Krka” fascinirao je pićima koje je on nazvao vrućim specijalitetima. „Grand hotel Krka” imao ih je na repertoaru čak 20, a među njima je bio i za današnje pojmove čudni napitak; vruće šibensko pivo.
Slično je s ponudom čajeva. „Grand hotel Krka” imao je više od 100 vrsta čajeva iz cijelog svijeta, a gosti su mogli birati hoće li biti zaslađeni šećerom ili nekom od 10 vrsta meda te da li će biti pojačani pravim rumom s Jamajke, curacaom ili (danas zabranjenim) absintom.

Iz kategorije: Spomenar