Datum objave: 16. Lipanj 2023

IN MEMORIAM / Šibenske antifašistkinje Desa Koštan i Biserka Bukić u najtežim danima bitke na Sutjesci. Biserka je umrla istog dana kada ih je slikao fotograf Žorž Skrgin

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska antifašistkinja Biserka Bukić umrla je 8 lipnja 1943. godine kod sela Suha od rana zadobivenih u borbama na Sutjesci. Biserka je rođena u Šibeniku 1922. godine, a u partizane je otišla 1942. godine. Bila je borac 2. dalmatinske brigade. Svoj doprinos borbi protiv fašizma dala je kao bolničarka i voditeljica saniteta 2. dalmatinske brigade brigade.
Dok je u kanjonu rijeke Sutjeske ranjena ležala na nosilima do nje je došla Šibenčanka, partizanka Desa Koštan koja je bila borac Majevičke brigade. Desa je rođena u Šibeniku 1919. godine. U partizane je otišla među prvim Šibenčanima 1941. godine.
Na ovoj dramatičnoj fotografiji koju je snimio fotograf Žorž Skrgin 
Desa Koštan sagnuta nad nosilima, drži za ruku ranjenu kolegicu Biserku Bukić. koja je od njemačke granate teško ranjena u borbi na Donjim Barama. To je bio posljednji susret Biserke i Dese jer je Biserka umrla još istog dana kada je nastala ova fotografija.

Iz kategorije: Spomenar