Datum objave: 19. Rujan 2019

NA DANAŠNJI DAN: Javne kuće u gradu su kao klozeti u kućama. Ne mirišu lijepo, ali se bez njih ne može.

Diana Ferić
Diana Ferić

Deset dana uoči stupanja na snagu Zakona o suzbijanju spolnih bolesti koji zabranjuje javne kuće i ukida državni nadzor nad prostitutkama, grupa savjesnih i odgovornih građana Šibenika pokušala je upozoriti na njegovu štetnost. Iznijet je argumentirani stav da se zabranom kuća prostitucija neće suzbiti nego će još više procvjetati, a ni spolnih bolesti neće biti manje nego više jer više neće biti medicinskog nadzora nad javnim ženama i djelatnicama trpljenog obrta. Posebno su upozorili na štetnost zabrane javnih kuća u kojima je prostitucija bila organizirana i nadzirana, a zdravlje prostitutki pod stalnim medicinskim nadzorom.
-Istina je, - kaže se u priopćenju za kojeg nema potvrda da je bilo poslano nadležnim državnim tijelima - javne kuće nisu svima po volji i mnogi na njih gledaju kao na sablazan i legla nemorala, ali javna kuća je u gradu potrebna kao i klozet u kući. Ne mirišu nam lijepo, ali se bez njih ne može.
Bilo je to na današnji dan 19. rujna 1934. godine. Javne kuće su ukinute 1. listopada, ali je Šibenik nastavio tolerirati prostituciju i na razne načine brinuti o svojim prostitutkama narednih 30 i više godina o čemu svjedoče nastojanja Narodnih odbora te socijalnih i kulturnih komiteta iz 1958. i 1959. godine, dakle iz vremena komunizma.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3