Datum objave: 21. Kolovoz 2019

NA DANAŠNJI DAN: Osniva se Društvo za unapređenje porječja rijeke Krke. Grada se staze i vidikovci.

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje pješačkih i izletničkih staza, pristupnih putova i vidikovaca, glavne su zadaće Društva za zaštitu i unapređenje porječja rijeke Krke "Rijeka Krka od izvora do ušća", čije je osnivanje danas iniciralo Društvo za promet stranaca "Putnik" iz Šibenika.
Osnivanje društva "Rijeka Krka od izvora do ušća", iniciralo je u svrhu jačanje svijesti o vrijednostima rijeke Krke i nužnosti njene zaštite, otvaranja njenih ljepota turistima i ljubiteljima prirode te upozorenja na osjetljivosti Krke i njenog porječja na onečišćenje i prekomjernu izgradnju. Osim na uređenju pješačkih i izletničkih staza te vidikovaca koje se planira diskretno uklopiti u okoliš nad najvećim atrakcijama rijeke Krke kao što su Slapovi Krke, Roški slap, Manojlovački slapovi, Topoljski buk, Visovačko jezero i otok Visovac, Lozovac i ušće rijeke Čikole u Krku, društvo namjerava raditi na unapređivanju sportskog ribolova kao nove turističke mogućnosti te uvođenju plovidbe kajacima na za to pogodnim dijelovima toka rijeke Krke.
Na osnivačku sjednicu društva "Rijeka Krka od izvora do ušća", pozvani su predstavnici svih mjesta kroz koja protječe rijeka Krka.
-Intencija je osnivača ovog društva, stoji u pozivu, da krajeve oko rijeke Krke poput Plitvičkih jezera, gradnjom potrebnih objekata pretvori u ljetovalište i sportsko sastajalište, kako bi na taj način omogućilo stranim turistima što udobniji i što duži boravak.
Osnivanje Društva Društva za zaštitu i unapređenje porječja rijeke Krke "Rijeka Krka od izvora do ušća", predloženo je na današnji dan 21. kolovoza 1934. godine. Sastanak na kojem se raspravljalo o toj inicijativi održan je 25. rujna 1934. godine, a o statutu društva te njegovom planu i programu rada trebalo je odlučivati na sastanku svih zainteresiranih institucija i pojedinaca koji je trebao biti održan u prostorijama Udruženja trgovaca u Šibeniku u nedjelju 30. rujna 1934. godine.  Koliko je poznato taj sastanak nije održan, a Društvo za zaštitu i unapređenje porječja rijeke Krke "Rijeka Krka od izvora do ušća", nije bilo osnovano.

Iz kategorije: Nostalgija