Datum objave: 20. Kolovoz 2019

NA DANAŠNJI DAN: Poljanu treba žurno pretvoriti u parkiralište

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je na svim razinama zatajio i potpuno je nespreman dočekao novi turistički val iako je bio očekivan. Jedino što u ovom trenutku može učiniti da spasi što se još spasiti može je žurno pretvaranje glavnog gradskog trga, Poljane u parkiralište.
Do ovog zaključka došle su nadležne institucije Šibenika na današnji dan 20. kolovoza 1966. godine, 25 dana nakon svečanog otvorenja Šibenskog mosta koji se tada zvao most "Šibenik". Panika je nastala zbog potpuno pogrešne procjene da će Šibenik zbog mosta i magistrale ostati bez turista. U tom neveselom uvjerenju Šibenik je otvorenje mosta doživio kao neku vrstu pokore pa se nitko nije pripremio za ono što se dogodilo. Grad ne samo što nije ostao bez turista nego je već prvog dana nakon otvorenja mosta doživio pravu najezdu turista. Na to nisu bili spremni n hoteli, restorani suvenirnice, a ni sam grad. Nije bilo ni jednog novog putokaza, ni jednog novog prometnog znaka, pa ni dovoljno mjesta za parkiranje automobila. Turisti su se sami počeli parkirati gdje su stigli. Prva se na udaru našla Poljana, a i na obali je došlo do potpune pomutnje jer je do tada intenzivni promet od pristaništa trajekta ispred Peškarije prema hotelu "Krka" potpuno prestao, a zamijenila ga je rijeka vozila iz suprotnog smjera. Slijepa ulica od mula Krka do Dolca najednom je postala problem (koji ni do danas nije riješen, zar ne?), a situaciju su dodatno otežali turistički autobusi za koje je Šibenik bio apsolutno nespreman.
Pretvaranje Poljane u parkiralište 20. kolovoza 1966. smatrano je privremenim rješenjem, a prijedlog da se parking naplaćuje po satu odbačen je kao neprihvatljiv zato što bi općina bila odgovorna za moguće štete na parkiranim vozilima usljed nepažnje drugih vozača ili elementarnih nepogoda.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3