Datum objave: 14. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Nijemci, oduševljeni Šibenikom i šibenskim jazz bandom dali pomoć siromašnima

Diana Ferić
Diana Ferić

Grupa njemačkih turista oduševljena Šibenikom, šibenskim znamenitostima i ljubaznim domaćinima te posebno šibenskim jazz bandom, uručila je šibenskom načelniku izdašnu novčanu pomoć za gradsku sirotinju.
Nijemci su doputovali u Šibenik luksuznim parobrodom Karagjorgje, a u gradu su se mimo plana umjesto jedan, zadržali čak tri dana. Trebali su noću spavati u svojim kabinama na brodu, ali su uslijed dobrog provoda i vatrenog jazz banda koji je svirao sve u šesnaest, noći proveli plešući i uživajući u šampanjcu na terasi ispred hotela Krka. Najveće veselje nastalo je kada je šibenski jazz band u svom stilu zasvirao Wer hat bloß den Käse zum Bahnhof gerollt? Gosti se nisu mogli oteti oduševljenju i poletnom plesu pa su svirači taj šlager morali odsvirati čak deset puta zaredom!
Veseli, ljubazni i razdragani Nijemci donijeli su u grad živost kakva se samo poželjeti može, a ni trošiti nisu žalili iako se nisu rasipali. Na odlasku ispratila ih je masa Šibenčana, a najstariji među njima prije isplovljavanja pošao je k načelniku dr. Marku Kožulu i uručio mu novčanu pomoć za siromašne Šibenčane. Novac su Nijemci prikupili među sobom ne zato što su vidjeli puno sirotinje po gradu pa su se sažalili, nego zato što su u Šibeniku bili primljeni ljubazno i srdačno kao nigdje drugdje. Doznaje se da su obilno darovali i šibenski jazz band koji ih je oduševio koliko biranim amerikanskim jazzom i najmodernijim plesovima toliko i najboljom zbirkom njemačkih šlagera koje su ikada čuli.
Šibenik 14. srpnja 1927.
 

Video

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3