Datum objave: 11. Srpanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Stav šibenskih komunista bio je da život djeteta počinje začećem

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 60 godina, na današnji dan 11. srpnja 1959. godine otvoreno je prvo šibensko  Savjetovalište za kontracepciju i reguliranje poroda. Savjetovalište je otvoreno pri Dispanzeru za žene, kako je naglašeno, s nekoliko desetljeća zakašnjenja za svjetskim kontracepcijskim pokretom. Spolno obrazovanje žena, spolna higijena i kontracepcija, smatrala je šibenska komunistička vlast, prvi su koraci prema jednakosti i ravnopravnosti žena. Osim toga, istaknuto je u obrazloženjima te na sjednicama tadašnjih društveno - političkih organizacija (prije svega Savez komunistao p.a.,), da je s moralnog i zdravstvenog gledišta bolje uopće ne začeti plod nego nasilno prekidati neželjenu trudnoću NE UVAŽAVAJUĆI ČINJENICU DA ŽIVOT DJETETA POČINJE ZAČEĆEM, te NEMAJUĆI NA UMU DA JE ABORTUS U NARAVI UBOJSTVO. Osim toga, pitanje kontracepcije i kontrole rađanja u izravnoj je vezi s opasnošću od pojave prenaseljenosti i moguće neishranjenosti pa i gladi zbog prevelikog broja stanovnika. Kontrola je nužna, ali mora biti razumna kako se ne bi doveo u pitanje opstanak ljudske vrste.
U Šibeniku se štoviše smatralo da će kontracepcija imati pozitivan učinak na brak i obitelj pa i na mladež koja u svom intimnom životu više neće živjeti u strahu od neželjene trudnoće.
-Brak će biti kvalitetniji, bio je službeni stav šibenske komunističke vlasti, jer ljubav, nježnost i međusobno razumijevanje neće ugrožavati pod stalnim utjecajem uznemirenosti i straha zbog začeća. Dobra kontracepcija jednim će potezom riješiti te probleme i pridonijeti stvaranju sretne i stabilne obitelji.
Šibenčanke su putem novina i radija dobile obavijest da je industrija nove Jugoslavije već usvojila proizvodnju provjerenih kontracepcijskih sredstava, gumenih dijafragmi svih veličina, kondoma i spermicida među kojima se posebno ističe domaći proizvod "Genosan". Šibenčanke su u Savjetovalištu za kontracepciju mogle kupiti dijafragme i "Genosan" po simboličnoj cijeni te dobiti besplatne praktične upute o njihovoj uporabi od ginekologa koji je stekao znanje i iskustvo na praksi u inozemstvu.
 

Iz kategorije: Nostalgija