Četvrtak, 11 Srpanj 2019 06:35

NA DANAŠNJI DAN: Stav šibenskih komunista bio je da život djeteta počinje začećem

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Stav šibenskih komunista bio je da život djeteta počinje začećem

Prije 60 godina, na današnji dan 11. srpnja 1959. godine otvoreno je prvo šibensko  Savjetovalište za kontracepciju i reguliranje poroda. Savjetovalište je otvoreno pri Dispanzeru za žene, kako je naglašeno, s nekoliko desetljeća zakašnjenja za svjetskim kontracepcijskim pokretom. Spolno obrazovanje žena, spolna higijena i kontracepcija, smatrala je šibenska komunistička vlast, prvi su koraci prema jednakosti i ravnopravnosti žena. Osim toga, istaknuto je u obrazloženjima te na sjednicama tadašnjih društveno - političkih organizacija (prije svega Savez komunistao p.a.,), da je s moralnog i zdravstvenog gledišta bolje uopće ne začeti plod nego nasilno prekidati neželjenu trudnoću NE UVAŽAVAJUĆI ČINJENICU DA ŽIVOT DJETETA POČINJE ZAČEĆEM, te NEMAJUĆI NA UMU DA JE ABORTUS U NARAVI UBOJSTVO. Osim toga, pitanje kontracepcije i kontrole rađanja u izravnoj je vezi s opasnošću od pojave prenaseljenosti i moguće neishranjenosti pa i gladi zbog prevelikog broja stanovnika. Kontrola je nužna, ali mora biti razumna kako se ne bi doveo u pitanje opstanak ljudske vrste.
U Šibeniku se štoviše smatralo da će kontracepcija imati pozitivan učinak na brak i obitelj pa i na mladež koja u svom intimnom životu više neće živjeti u strahu od neželjene trudnoće.
-Brak će biti kvalitetniji, bio je službeni stav šibenske komunističke vlasti, jer ljubav, nježnost i međusobno razumijevanje neće ugrožavati pod stalnim utjecajem uznemirenosti i straha zbog začeća. Dobra kontracepcija jednim će potezom riješiti te probleme i pridonijeti stvaranju sretne i stabilne obitelji.
Šibenčanke su putem novina i radija dobile obavijest da je industrija nove Jugoslavije već usvojila proizvodnju provjerenih kontracepcijskih sredstava, gumenih dijafragmi svih veličina, kondoma i spermicida među kojima se posebno ističe domaći proizvod "Genosan". Šibenčanke su u Savjetovalištu za kontracepciju mogle kupiti dijafragme i "Genosan" po simboličnoj cijeni te dobiti besplatne praktične upute o njihovoj uporabi od ginekologa koji je stekao znanje i iskustvo na praksi u inozemstvu.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!