Nedjelja, 09 Lipanj 2019 09:01

NA DANAŠNJI DAN: U Šibenik doputovao vladar Egipta i Sudana Abbas II. Helmy

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: U Šibenik doputovao vladar Egipta i Sudana Abbas II. Helmy

Posljednji turski vladar Egipta i Sudana, Abbas II. Helmy, doputovao je jutros u Šibenik svojom jahtom Nimet Allah (Dar božji) s namjerom da razgleda grad i njegove znamenitosti te upozna ljepotu slapova rijeke Krke.
Abbas II, pra praunuk Muhammada Alija, u Egiptu i Sudanu naslijedio je svoga oca, Tewfik pašu. Povijest pamti svečanost njegovog obrezivanja (sunićenja) koja je u nevjerojatnoj raskoši i obilju trajala puna tri tjedna. Imao je europske, arapske i turske učitelje, a vojnim vještinama učili su ga američki stručnjaci.  Tijekom boravka u Šibeniku vladar Egipta i Sudana prošetao je rivom i glavnom ulicom starog Šibenika. Posjetio je katedralu sv. Jakova, a nakon odmora na svojoj jahti popio je kavu na terasi hotela Krka. Šibenčani su znatiželjno držali jahtu na oku očekujući da će ugledati Abbasov harem, ali nisu dočekali jer on harem nije imao. Abbas je bio vrlo prosvijećen, moderan, europski obrazovan intelektualac. Ženio se dva puta, a harem nije nikada imao pa su Šibenčani bili razočarani. 

Šibenik 9. lipnja 1930. godine
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!